Skip to main content

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία ο Δ. Νεάπολης - Συκεών

Στην καρδιά των μεγάλων παγκόσμιων γεγονότων, που διαμορφώνουν τις εξελίξεις με στόχο την εδραίωση της Δημοκρατίας συμμετέχει ο Δ. Νεάπολης - Συκεών

Στην καρδιά των μεγάλων παγκόσμιων γεγονότων, που διαμορφώνουν τις εξελίξεις με στόχο την περαιτέρω εδραίωση και διεύρυνση της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, συμμετέχει για μια ακόμη φορά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Αυτή τη φορά πρόκειται για το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την Τετάρτη έως σήμερα. Στις εργασίες έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν 14 επίλεκτες πόλεις-δήμοι από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, που είναι ο μοναδικός από την Ελλάδα.

Το δήμο Νεάπολης-Συκεών εκπροσωπεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος -να σημειωθεί- εκπροσώπησε τον περασμένο μήνα το δήμο και  στο διεθνές φόρουμ που έγινε στις Βρυξέλλες (13η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων και Περιφερειών» για την ανάδειξη και ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μαζί με το δήμο Νεάπολης-Συκεών συμμετέχουν και οι πόλεις-δήμοι: Άμστερνταμ (Ολλανδία), Μπόλτον (Ηνωμένο Βασίλειο), Βόννη (Γερμανία), Βουκουρέστι (Ρουμανία), Φαλούν (Σουηδία), Γάνδη (Βέλγιο), Κατοβίτσε (Πολωνία), Λισαβόνα (Πορτογαλία), Μόντρεαλ (Καναδάς), Νις (Σερβία), Παλέρμο (Ιταλία), Ρέικιαβικ (Ισλανδία), Τενερίφη (Ισπανία).

Όπως σημειώνει ο Α. Σαουλίδης, «η συγκυρία που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία, είναι κρίσιμη καθώς διεξάγεται στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων». «Έτσι δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε τρόπους, μεθόδους και πολιτικές που η κάθε πόλη, μέσα στο εθνικό της περιβάλλον, μπορεί να υλοποιήσει έτσι ώστε να διευρύνεται η δημοκρατία, να κατοχυρώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα πολιτών και δημοτών ανεξαρτήτου εθνικής ή θρησκευτικής ταυτότητας, και να εδραιώνεται η ισονομία και η ισοπολιτεία», προσθέτει.

Μαραθώνιος διαβούλευσης

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο «μαραθώνιος» Hackathon που πραγματοποιείται σήμερα, στο Palais de l’ Europe (Στρασβούργο). Στόχος του Hackathon είναι να σχεδιαστεί στις πόλεις μια Θερμοκοιτίδα Συμμετοχικής Δημοκρατίας, που θα βοηθήσει οργανώσεις, τοπικούς φορείς και θεσμούς στη δημιουργία ολοκληρωμένων δομών και παρεμβάσεων για τη συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια του Hackathon θα γίνουν εισηγήσεις για το πώς θα αναπτυχθεί το πλαίσιο της θερμοκοιτίδας αυτής, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν προτάσεις για την αύξηση του αντίκτυπου και της έκτασης των πρωτοβουλιών στον τομέα της συμμετοχικής δημοκρατίας, με στόχο τη βελτίωση της πολιτικής συμμετοχής των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.

Η Hackathon καταγράφει και κωδικοποιεί  την εμπειρία που απαιτείται για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την παροχή υπηρεσιών και δράσεων στον τομέα αυτόν, αλλά και την ενίσχυση της συμμετοχής και έκφρασης των πολιτών στην τοπική πολιτική.

Όπως σημειώνουν Ευρωπαίοι παράγοντες, πρόκειται για «εντελώς νέες τακτικές και διαδικασίες στον τομέα της συμμετοχικής δημοκρατίας». Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών εδώ και χρόνια έχει επιδείξει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή των πολιτών στο τοπικό γίγνεσθαι, καθιερώνοντας και θεσπίζοντας τη διαδικασία της διαβούλευσης με τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς και συλλόγους, και μάλιστα πριν αυτή καταστεί υποχρεωτική από το νόμο. Μέσα από τις διαδικασίες διευρυμένου διαλόγου και διαβούλευσης συνδιαμορφώνεται το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του δήμου, αξιολογώντας τις ανάγκες και τις προτάσεις που κατατίθενται κατά τη διάρκειά της, όπως έγινε πρόσφατα και με την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού για το 2016.