Skip to main content

Στο Παπαγεωργίου η έκθεση τέχνης με έργα του Βαρλάμη για τον Αγ. Λουκά

Η έκθεση έργων τέχνης με θέμα τον Άγιο Λουκά του Ευθύμιου Βαρλάμη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα εγκαινιαστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η εικαστική συλλογή 18 έργων τέχνης με θέμα τον Άγιο Λουκά του αρχιτέκτονα και ζωγράφου Ευθύμιου Βαρλάμη θα παρουσιαστεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με αφορμή τα 20 συνεχή χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου.

Η έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαθολομαίο, στις 18 Οκτωβρίου έχει σκοπό να δείξει μέσω της τέχνης ότι η πίστη του ανθρώπου συμβάλλει στην θεραπεία του.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης, ο υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου χαρακτήρισε «συγκλονιστική» τη συλλογή υπογραμμίζοντας πως είναι η συμπαράσταση όλων όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας δείχνοντας με το παράδειγμα του Αγίου Λουκά του Ιατρού ότι η επιστήμη και το θρησκευτικό συναίσθημα δεν αποτελούν ασύμμετρες έννοιες.

«Αυτή η έκθεση μας δίνει την ευκαιρία να ανοίξουμε διάλογο για ένα επίκαιρο θέμα: την τέχνη, την πίστη και τη θεραπεία. Θεωρώ ότι η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας κάτι το οποίο μπορούμε να δούμε στο πρόσωπο του Αγίου Λουκά που είναι ένα έξοχο πραγματικά παράδειγμα ιατρού που ξεχωρίζει τόσο για την επιστημονική του κατάρτιση όσο όμως και για την θεολογική του πίστη», τόνισε από πλευράς του ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Στην ταυτότητα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου αναφέρθηκε ο Βασίλης Παπάς, πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου λέγοντας πως πρώτος στόχος είναι το Παπαγεωργίου να γίνει ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε ότι πηγαίνοντας στο εξωτερικό είδε πως μέσα σε νοσοκομεία υπάρχουν έργα τέχνης και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ένα make over και μέσα στον νοσοκομειακό χώρο από έναν καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών.

Τέλος, ο Παύλος Τροχόπουλος, από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας, που έχει ζήσει από κοντά τον Βαρλάμη είπε πως έκανε αυτή τη συλλογή με μεγάλο κόπο καθώς τότε ήδη η καρδιά του υπολειτουργούσε. Όπως σημείωσε ο κ. Τροχόπουλος ο Βαρλάμης υποστήριζε με τη ζωή του ότι αυτό που πιστεύεις μπορεί να γίνει. «Ότι έκανε τη συλλογή ήταν για εμάς ένα θαύμα, αυτό το θαύμα θέλουμε να μεταφέρουμε», υπογράμμισε.

H έκθεση θα φιλοξενηθεί στον χώρο υποδοχής του Νοσοκομείου έως τις 15 Νοεμβρίου 2019.