Skip to main content

ΕΥΑΘ:Στις 9 Μαρτίου υποβλήθηκε ο φάκελος για το έργο του Αλιάκμονα

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ υπέβαλε τον φάκελο του έργου για την επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα ελάχιστες μέρες πριν τη βλάβη.

Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 9 Μαρτίου, δηλαδή ελάχιστες ημέρες πριν από τη μεγάλη βλάβη στον αγωγό υδροδότησης της Θεσσαλονίκης από την Αραβησσό, υπέβαλε η διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. τον φάκελο του έργου για την επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότησή του από το ΠΕΠ. Το γεγονός αυτό, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η Voria.gr, αποδεικνύει την ολιγωρία την οποία επέδειξε η διοίκηση της εταιρείας όσον αφορά την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου, παρότι όπως αποδείχθηκε, ήταν ζωτικής σημασίας για την υδροδότηση της πόλης.

Τις τελευταίες ημέρες, τόσο η διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. όσο και κυβερνητικά στελέχη, επιχειρούν να αποσείσουν από πάνω τους κάθε ευθύνη λέγοντας ότι προσπαθούν να κατασκευάσουν το συγκεκριμένο έργο το οποίο οι προηγούμενοι είχαν ανακόψει το 2012, ακυρώνοντας τότε τον σχετικό διαγωνισμό.

Υπογραμμίζουν ότι η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. φρόντισε εγκαίρως να υποβάλει το φάκελο του έργου προς χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται σήμερα, η υποβολή του φακέλου έγινε μόλις στις 9 Μαρτίου, δηλαδή, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σχεδόν δύο χρόνια μετά το διορισμό της σημερινής διοίκησης της ΕΥΑΘ Α.Ε..

Σε τρία χρόνια και βλέπουμε

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr ο σχετικός φάκελος του έργου, προϋπολογισμού κοντά στα 27 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκε στην Περιφέρεια στις 9 Μαρτίου. Η διαδικασία αξιολόγησης θα διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο και στη συνέχεια, εφόσον εγκριθεί, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης, θα ακολουθήσει η διενέργεια διαγωνισμού, η ανακήρυξη αναδόχου και η υλοποίηση του έργου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία και πλέον χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου ώστε να μπορεί η Θεσσαλονίκη να υδροδοτείται κατά 100% από τον Αλιάκμονα και να κρατήσει σε εφεδρικό ρόλο, για ώρα ανάγκης, την υδροδότηση από το προβληματικό δίκτυο της Αραβησσού.

Αβελτηρία εις διπλούν

Η κυβέρνηση επέδειξε ασυγχώρητη αβελτηρία στην ΕΥΑΘ Α.Ε. Κατ’ αρχάς άφησε να περάσουν περίπου 15 μήνες έως ότου αποφασίσει να προχωρήσει τελικά τον Μάιο του 2016 στο διορισμό νέας διοίκησης, δικής της επιλογής, τοποθετώντας το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Κρεστενίτη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Αλλά και η νέα διοίκηση χρειάστηκε άλλα περίπου δύο χρόνια για να βγάλει από το συρτάρι μια έτοιμη μελέτη για την επέκταση της υδροδότησης από τον Αλιάκμονα και να την υποβάλει προς την Περιφέρεια για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ. Η μελέτη ήταν έτοιμη καθώς βάσει αυτής είχε γίνει ο διαγωνισμός το 2012 και ακυρώθηκε από την τότε κυβέρνηση λίγο πριν από την ανακήρυξη του αναδόχου. Συνεπώς, το μόνο που χρειαζόταν ήταν η επανακατάθεσή της για την οποία, όμως, απαιτήθηκαν κοντά δύο χρόνια!

Διαγωνισμός εν αναμονή

Ο νέος διαγωνισμός θα μπορούσε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα αφού η πρώτη πρόσκληση στο πλαίσιο του ΠΕΠ για έργα υποδομής σχετικά με το πόσιμο νερό άνοιξε πριν από σχεδόν ενάμισι χρόνο. Όμως, τότε η ΕΥΑΘ Α.Ε. προτίμησε να εντάξει άλλο έργο προς χρηματοδότηση, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορούσε την παρακολούθηση και μείωση των απωλειών στο δίκτυο υδροδότησης εντός της πόλης. Αλλά παρότι παρήλθε ένας χρόνος από την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από το ΠΕΠ (η έγκριση δόθηκε τον περασμένο Απρίλιο), η διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. ακόμη δεν προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού!

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, μόλις πριν από μερικές ημέρες απέστειλε στη διαχειριστική αρχή το προσχέδιο της διακήρυξης του διαγωνισμού προκειμένου να εγκριθεί και να βγει εν συνεχεία στον αέρα.