Skip to main content

Στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν τον «κ. υπερ-υπουργό»

Στελέχη του κόμματος αντιδρούν με την πρόβλεψη της μετατροπής του κ. Παπακωνσταντίνου σε πραγματικού «τσάρου» λόγω Μνημονίου.
Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης αναφορικά με την τύχη που θα έχει η προώθηση του project, το οποίο κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός υπερ-υπουργείου Οικονομικών.

Ως γνωστόν, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου, για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, που υπέγραψε η Αθήνα με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, προβλέπεται και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του οικονομικού επιτελείου, το οποίο θα αναλάβει έναν πιο κομβικό ρόλο ως προς την επίβλεψη της εφαρμογής του κειμένου. Μόνο που δεν είναι λίγοι εκείνοι - ακόμα και μέσα στην κυβερνητική παράταξη - οι οποίοι πιστεύουν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται «εξωπραγματικά» και κατ’ επέκταση «αντισυνταγματικά» ο κατά περίπτωση υπουργός Οικονομικών.

Ήδη, τις πρώτες προειδοποιητικές βολές, προς αυτή την κατεύθυνση, έριξε η βουλευτής και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, ενώ το παράδειγμά της αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Άλλωστε, το σχετικό κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί. Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, τελούν εν γνώσει του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του υπουργείου Οικονομικών. Κοινή είναι όμως και η αίσθηση ότι δεν υπάρχει κανείς τρόπος, αλλά και λόγος για να μην υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δέσμευση. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργηθεί μια Ειδική Γραμματεία, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του υπ. Οικονομικών και θα αναλάβει τον συντονισμό της όλης επιχείρησης.