Skip to main content

Στο περιφερειακό συμβούλιο η αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Δέλτα

Τι έργα υλοποίησε, υλοποιεί και προγραμματίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην περιοχή, που είναι από τις «κόκκινες» στον κίνδυνο πλημμυρών.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Δέλτα ετέθη στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρη Αβραμόπουλου.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση είναι τεράστιες και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν εξαιρετικά μεγάλοι, όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά, αφού η περιοχή πλημμυρίζει πολύ συχνά και καταγράφονται καταστροφές.

«Τα κυριότερα προβλήματα αφορούν στο ανάχωμα του Καλοχωρίου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στις εκβολές των δύο ποταμών, Αξιού και Γαλλικού», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος ζητώντας ενημέρωση για τον προγραμματισμό των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και για τη χρηματοδότηση των έργων.

Απαντώντας, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, αναγνώρισε τα προβλήματα, τα οποία όπως είπε προέρχονται από τη διαχρονική υποχρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων από τις κυβερνήσεις, αλλά και από το γεγονός ότι οι συντηρήσεις των αντιπλημμυρικών έργων δεν είναι επιλέξιμη από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επαρκείς πόροι για να συντηρηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα και να γίνουν καινούργια. Άλλος ένας λόγος για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων είναι οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες των αδειοδοτήσεων και ειδικά των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πάραυτα, για τον δήμο Δέλτα, ο κ. Μπίλλιας είπε πως η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε ανάθεση έργων συντήρησης τόσο στον Αξιό ποταμό, όσο και στον Γαλλικό το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε η Περιφέρεια στην περιοχή, ο αντιπεριφερειάρχης συμπεριέλαβε την επισκευή του παράκτιου αναχώματος και τόνισε ότι άμεσα θα δημοπρατηθεί και ένα νέο έργο, που αφορά στην επισκευή προβληματικών σημείων του αναχώματος. Η Περιφέρεια προχώρησε σε καθαρισμό των στραγγιστικών τάφρων στην περιοχή του δήμου Δέλτα, με κυριότερο τον καθαρισμό στην Σίνδο, ανατέθηκε η μελέτη για τα έργα παροχετευτικότητας του Αξιού στις εκβολές του κάτω από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, όπου συγκεντρώνονται φερτές ύλες που φράσσουν τη ροή του νερού, ενώ θα εκπονηθεί ανάλογη μελέτη και για τον Γαλλικό ποταμό.

Ο κ. Μπίλλιας είπε επίσης ότι έχουν υλοποιηθεί επείγουσες εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης όλων των αρδευτικών τάφρων και των υδατορεμάτων στους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας και ήδη έχει αποκατασταθεί το κατεστραμμένο ανάχωμα στην περιοχή του Καλοχωρίου.

«Άρχισε επίσης η μελέτη της συμπλήρωσης – ενίσχυσης των έργων της αντιπλημμυρικής προστασίας ενώ είναι σε διαγωνιστική φάση τρεις μελέτες για τη συμπλήρωση της ενίσχυσης των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των ποταμών Αξιού, Γαλλικού και της τάφρου Βαρδαρόβαση. Σε διαγωνιστική φάση βρίσκεται η εκπόνηση μελέτης για τη συμπλήρωση της ενίσχυσης του αναχώματος Καλοχωρίου, Γαλλικού, Αξιού και Λουδία. Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες και προχωρήσουμε στα αντίστοιχα έργα θα έχουμε πετύχει την επαρκή αντιπλημμυρική προστασία όλης αυτής της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Μπίλλιας.