Skip to main content

Στο προσκήνιο και πάλι το επικουρικό των τραπεζοϋπαλλήλων

Στη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων χωρίς εξαιρέσεις προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και ως εκ τούτου σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την έναρξη του διαλόγου
Στη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων χωρίς εξαιρέσεις προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και ως εκ τούτου σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την έναρξη του διαλόγου με την ΟΤΟΕ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα προχωρήσει άμεσα σε αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία των Τραπεζών, προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις της δημιουργίας του Ενιαίου Ταμείου. Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και του προεδρείου της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον κλάδο, μετά από αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων.

Εκεί, η ΟΤΟΕ ανάπτυξε στον κ. Κουτρουμάνη την επιχειρηματολογία της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα επικουρικά ταμεία των τραπεζών, που απαρτίζουν πλέον το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Να σημειωθεί ότι με αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (2197 έως 2203/2010) έκρινε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν συνταξιοδοτικά θέματα, με άξονα την υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Ειδικότερα, η υπαγωγή στο ΕΤΑΤ κρίθηκε νόμιμη, όπως νόμιμες κρίθηκαν και οι συνταξιοδοτικές διαφοροποιήσεις που στηρίζονται στο χρόνο πρόσληψης και ασφάλισης του καθενός. Η Ολομέλεια επισημαίνει ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, επειδή οι μετά την 1-1-93 ασφαλισμένοι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν λιγότερα ασφαλιστικά δικαιώματα και προσδοκίες από τους παλαιότερους.

Οι δικαστές θεωρούν νόμιμη τη νομοθετική αλλαγή στο καθεστώς ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων και την αναγκαστική διαχείριση του ΕΤΑΤ, σημειώνοντας ότι ακόμα και αν οδηγεί σε χειροτέρευση κάποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αυτή είναι συνταγματικά ανεκτή, γιατί δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου για τη συνταγματική υποχρέωση του κράτους, για προστασία της κοινωνικής ασφάλισης, τόσο με τη μορφή της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξης.