Skip to main content

Στο προσκήνιο ξανά η κόντρα για τα αρχαία της Βενιζέλου

Για υποκρισία και προσχηματικότητα σχετικά με το θέμα των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό κατηγορεί το υπουργείο Πολιτισμού ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον δήμο Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το θέμα των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Αφορμή αποτέλεσε η η κατάθεση στο ΣτΕ από το υπουργείο αιτήματος για απόρριψη της αίτησης του δήμου για αναστολή εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης μεταφοράς των αρχαίων.

Να σημειωθεί πως σε πρόσφατη συνάντησή τους οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει στην εξής συμφωνία: ο δήμος θα απέσυρε την προσφυγή του για αναστολή της απόφασης μεταφοράς, εφόσον το υπουργείο εγγράφως δεσμευόταν πως τα αρχαία, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, θα παραμείνουν στο σημείο.

Σύμφωνα με τον δήμο, το υπουργείο Πολιτισμού όχι μόνο δεν κατέθεσε το σχετικό έγγραφο, αλλά προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, ζητώντας να απορριφθεί το αίτημα του δήμου για πάγωμα της μεταφοράς των αρχαίων.

Ο δήμος από την πλευρά του απαντάει με την κατάθεση σήμερα στο ΣτΕ υπομνήματος, με το οποίο ζητεί την απόρριψη του αιτήματος ανάκλησης της προσωρινής διαταγής. Μάλιστα, όπως σημειώνει, αναμένεται πολύ σύντομα (ίσως και εντός της ημέρας) η απόφαση για την τύχη της προσωρινής διαταγής, ενώ υπολογίζεται ότι σε λίγες ημέρες θα εκδικαστεί και η αίτηση αναστολής, με παρουσία τόσο του δήμου Θεσσαλονίκης όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Το ΥΠΠΟ εξακολουθεί να μην απαντά ευθέως ούτε στα έγγραφα που μέχρι σήμερα του έχει αποστείλει ο δήμος ούτε στα αιτήματα που επανειλημμένα του υπέβαλε. Επίσης, δεν προσκόμισε στο ΣτΕ τα έγγραφα που είχε απευθύνει προς το υπουργείο ο δήμος , ούτε άλλωστε και άλλα σημαντικά διοικητικά έγγραφα αρμόδιων Υπηρεσιών του για το θέμα. Οι δε έγγραφες απόψεις του αποτελούν μνημείο υποκρισίας και προσχηματικότητας, ενώ τα άνευ όρων αιτήματα που υποβάλλει το ΥΠΠΟ – και τα εκβιαστικά διλήμματα που εξακολουθεί να θέτει (αφού η προειλημμένη απόφαση αποκλεισμού ανάδειξης των μνημείων στον τόπο τους δίχασε την πόλη με αποκλειστική υπαιτιότητα του υπουργείου και δεν άφησε κανένα περιθώριο αναζήτησης λύσεων προς άλλες κατευθύνσεις) – μπορεί μεν να είναι προσφιλή ως γραφειοκρατική πρακτική στη δημόσια Διοίκηση, δεν είναι όμως νόμιμα», τονίζει ο δήμος.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι μ’ αυτήν την τακτική του το ΥΠΠΟ συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τη βούληση της πόλης, ενώ οι "αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες" που στηρίζουν τη στάση της Αττικό Μετρό και των πάσης φύσεως εργολάβων της παραβαίνουν τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους και προκαλούν ανυπολόγιστη και ανεπανόρθωτη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και εντέλει στην αναπτυξιακή της προοπτική. Η ευθύνη είναι όλη δική τους», καταλήγει η ανακοίνωση.