Skip to main content

Στο… ψυγείο επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ για την κινητή τηλεφωνία

Σε τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη του εγχώριου κλάδου κινητής τηλεφωνίας, εξελίσσεται το θέμα της έλλειψης θεσμικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις κεραιών και σταθμών βάση.
Σε τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη του εγχώριου κλάδου κινητής τηλεφωνίας εξελίσσεται το θέμα της έλλειψης θεσμικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις κεραιών και σταθμών βάση, αφού αναγκάζει τους παίκτες της αγοράς να κρατούν στο «ψυγείο» σημαντικές επενδύσεις, που μπορεί να φθάσουν έως και τα 1,8 δισ. ευρώ, μέσα στην επόμενη τριετία.

Το τοπίο, ωστόσο, αναμένεται να αλλάξει ριζικά στις αμέσως προσεχείς 4-6 εβδομάδες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, προς το τέλος Ιουλίου το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θα φέρει προς διαβούλευση τις προτάσεις του για το σχέδιο νόμου που θα προωθήσει. Αν πράγματι συμβεί αυτό, τότε με βάση το αισιόδοξο σενάριο η διαδικασία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι το τέλος του χρόνου και να «ανοίξει την πόρτα» για το ξεμπλοκάρισμα των «παγωμένων» επενδύσεων. Το σκεπτικό είναι να προκύψει ένα θεσμικό πλαίσιο πολύ πιο απλό, διότι με το υπάρχον οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες. «Έχει παρατηρηθεί να κρίνονται κάποιες κεραίες παράνομες, επειδή για διάφορους λόγους, που μπορεί να σχετίζονται και με φόρτο εργασίας σε αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ενώ κατά τ’ άλλα να πληροί όλες τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας», ανέφερε στη Voria.gr ανώτερο στέλεχος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν γίνει εμφανείς και σε αυτόν τον ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πλέον ο μέσος χρόνος ομιλίας ανά πελάτη, στο σύνολο των παικτών της αγοράς, έχει μειωθεί κατά περίπου 12-13%, συνεπεία, έως ένα βαθμό, και των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν στη χρήση του κινητού και ιδιαίτερα της καρτοκινητής.

Πτώση εκτιμάται ότι έχει υποστεί και ο συνολικός κύκλος εργασιών της ελληνικής αγοράς του κλάδου, αν και προς το παρόν δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί το μέγεθός της. Από την πλευρά τους οι εταιρείες έχουν επιδοθεί σε επιθετική πολιτική για να αυξήσουν τα μερίδιά τους η μία σε βάρος της άλλης, καθώς από άποψη διείσδυσης η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα έχει πιάσει… ταβάνι. «Είναι η απόλυτη έκφραση του υγιούς ανταγωνισμού», αποφαίνεται το ίδιο στέλεχος για τον… πόλεμο μεταξύ των εταιρειών και παράλληλα επισημαίνει ότι από το τέλος Ιουλίου θα ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα για το ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της ελληνικής αγοράς του κλάδου, αφού εκπνέει η προθεσμία για τη ταυτοποίηση των κινητών.

Σημειώνεται πως με βάση μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου των Αθηνών και της Icap Group, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας και των προμηθευτών του εκτιμάται σε 4,4 δισ. ευρώ, ενώ εξίσου σημαντική είναι η επίδρασή του και στην απασχόληση μια και έχει δημιουργήσει 92.000 θέσεις εργασίας.