Skip to main content

«Στο ψυγείο» η οικοδομή στο νομό Θεσσαλονίκης

Πτώση που αγγίζει το 40% καταγράφηκε το 2009 στις νέες οικοδομικές άδειες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας, Γιάννη Παγώνη.
Δυσοίωνο προμηνύεται το 2010 για τις οικοδομικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένεται να παραμείνει αδύναμο, ενώ από την άλλη πλευρά οι πιέσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων να ενισχυθούν. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας (ΣΟΕΒΕ), Γιάννης Παγώνης στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, το 2009 η πτώση στις αγοροπωλησίες ακινήτων στη Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε σε 20-25% έναντι του 2008, ενώ έναντι του 2006 η βουτιά φθάνει το 60%. Μεγαλύτερη πτώση που αγγίζει το 40% καταγράφηκε πέρσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΟΕΒΕ, στις νέες οικοδομικές άδειες.

Σήμερα τα αδιάθετα ακίνητα στο νομό Θεσσαλονίκης υπολογίζονται σε περίπου 30.000 και σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τις 110.000. Σύμφωνα με τον κ. Παγώνη, η πτώση στις πωλήσεις των ακινήτων δεν ακολουθείται από ανάλογη μείωση των τιμών. Ο πρόεδρος του ΣΟΕΒΕ εκτιμά ότι οι κατασκευαστές ρίχνουν τις τιμές κατά μέσο όρο από 5% έως 10%, αν και δεν λείπουν οι μεγαλύτερες «εκπτώσεις» σε ακίνητα, που βρίσκονται σε ακριβότερες περιοχές, όπου και το περιθώριο κέρδους είναι μεγαλύτερο.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κρίση στην οικοδομή έχει οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα δορυφορικά επαγγέλματα. «Ένας στους δύο οικοδόμους είναι σήμερα άνεργος, ενώ έντονα προβλήματα αντιμετωπίζουν και περιφερειακές επιχειρήσεις », ανέφερε ο κ.Παγώνης.

Για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση την λήψη αναπτυξιακών μέτρων. «Αν στην κυβέρνηση δεν αντιληφθούν ότι πρέπει να αλλάξει το κλίμα, το 2010 δεν προδιαγράφεται θετικό. Χρειαζόμαστε αναπτυξιακά μέτρα, όχι φοροεισπρακτικά», επεσήμανε. Σημείωσε, δε, ότι οι κατασκευαστές αναμένουν να αξιολογήσουν τη νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, καθώς και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Ο κ. Παγώνης επανέλαβε ότι πάγιο αίτημα του ΣΟΕΒΕ αποτελεί η συντόμευση των διαδικασιών για την έγκριση των αιτήσεων αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς στο νομό Θεσσαλονίκης, που θεωρείται παραμεθόριος περιοχή. «Με τους ρυθμούς, που επικρατούν σήμερα ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να ξεπεράσει και τους 14 μήνες», εξήγησε.