Skip to main content

Στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μαζί με τον Ν. Χριστοδουλίδη θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τις παράνομες κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για τις παράνομες κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδριάζει αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα μεταβεί τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη, πρόκειται να ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με τις παράνομες κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να συζητήσει μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.

Ακόμη, θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα, με έμφαση στην κατάσταση στο Σουδάν, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην αφρικανική χώρα. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα και το Ιράν. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών θα βρεθεί, επίσης, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), καθώς και τρόποι για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της, υπό το πρίσμα των σύγχρονων γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της.

Περαιτέρω, στο περιθώριο του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον ομόλογό τους από την Ιορδανία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Εν συνεχεία, οι Υπουργοί Εξωτερικών, από κοινού με τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, αναμένεται να συζητήσουν την Παγκόσμια Στρατηγική της Ε.Ε. και να εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τρία χρόνια μετά την υιοθέτησή της.

Την επομένη, Τρίτη 18 Ιουνίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Συνδιάσκεψη Ε.Ε. - Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), την προεδρία του οποίου η Ελλάδα αναλαμβάνει από τον επόμενο μήνα. Οι συζητήσεις στη Συνδιάσκεψης αναμένεται να περιστραφούν γύρω από τους τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».