Skip to main content

Στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων σήμερα η αλλαγή χρήσης των Ηλυσίων

Η μετατροπή του κτηρίου σε σούπερ μάρκετ AB Βασιλόπουλος είχε μπλοκαριστεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Συζητείται σήμερα το μεσημέρι στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, η εισήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού για την αλλαγή χρήσης από εμπορικό κατάστημα ενδυμάτων σε σούπερ μάρκετ του διατηρητέου κτηρίου που φιλοξενούσε τον κινηματογράφο Ηλύσια.

Το κτήριο, που κατασκευάστηκε το 1930 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λέανδρου Ζωΐδη (ο κινηματογράφος εγκαινιάστηκε στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου έτους), αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα με επιρροές, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό του από τις πρωτοποριακές τάσεις της δεκαετίας του 1920 στη Βόρεια Ευρώπη (εξπρεσιονισμός, Art Déco).

Μέχρι σήμερα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, που αποτελεί τον ενδιαφερόμενο επενδυτή έχει ταλαιπωρηθεί από τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις για τη λήψη της σχετικής απόφασης από το ΚΣΝΜ, το οποίο θα γνωμοδοτούσε σχετικά.

Βάσει της ημερήσιας διάταξης, το θέμα, που αφορά στην μπλοκαρισμένη επί μακρόν επένδυση για πολυσυζητημένο κτήριο, κόσμημα για την καρδιά της Θεσσαλονίκης, θα τεθεί πρώτο.

Όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη που απεστάλη στη 15μελή γνωμοδοτική επιτροπή, το 1ο θέμα με εισηγητή τον Αλέξανδρο Ξενάκη, αφορά στην: «Έγκριση ή μη μελέτης “α) Καθαίρεσης υλοποιημένων κατασκευών β) αλλαγής χρήσης από εμπορικό κατάστημα ενδυμάτων σε εμπορικό κατάστημα τροφίμων και ποτών, γ) εσωτερικών διαρρυθμίσεων και επισκευή – επιχρωματισμός όψεων, στο χαρακτηρισμένο από το ΥΠ.ΠΟ.Α., ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο», πρώην κινηματογράφο «ΗΛΥΣΙΑ», στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά 8, Δημητρίου Γούναρη και πλατείας Φαναριωτών, στη Θεσσαλονίκη, φερόμενης ιδιοκτησίας ΗΛΥΣΙΑ Α.Ε., Παύλου Σιδηρόπουλου, Παναγιώτη Ιωαννίδη, Βικτώριας Χατζηνάκου, Θεόδωρου Χατζηνάκου, Σταματίας Τζαγάκη, Περσεφόνης Χατζηνάκου, Γεωργίου Χατζηνάκου, Σταύρου Γιαννόπουλου, Αριστομένη Γιαννόπουλου, Ροδόλφου – Παύλου Κριεζή.”

Μετά την εισήγηση θα ακολουθήσει ψηφοφορία προκειμένου να υπάρξει η σχετική γνωμοδότηση, η οποία και θα πάρει το δρόμο για την υπογραφή της από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Αλεπάλληλες καθυστερήσεις

Το ζήτημα της μετατροπής του κτηρίου, που παραμένει κενό από το Μάρτιο του 2018, σε σούπερ μάρκετ, είχε φτάσει στο ΚΣΝΜ μετά από ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προς την τότε υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, αναφορικά με το εάν υπήρχε πρόθεση ουσιαστικής προστασίας - πολιτιστικής αξιοποίησης και χρήσης του ιστορικού μνημείου.

Το θέμα τέθηκε σε συνεδρίαση του ΚΣΝΜ, κρίθηκε περίπλοκο, ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις και επιπρόσθετος έλεγχος του φακέλου που κατέθεσε η ΑΒ Βασιλόπουλος και έκτοτε μπλοκαρίστηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επένδυση τους πρώτους μήνες του 2019 έδειχνε πως θα προχωρήσει, καθώς μετά από εισήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας - βρισκόταν στο τελικό στάδιο των ελέγχων. Βασικές προϋποθέσεις, για την υλοποίηση της επένδυσης ήταν να μην αλλοιωθούν η εσωτερική και εξωτερική μορφή του κτηρίου και να αποκατασταθούν, όσο το δυνατόν, οι επεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης είχε, ήδη, γνωμοδοτήσει θετικά για τη χρήση του κτηρίου, καθώς πλησίον του βρίσκεται ο μεταβυζαντινός ναός της Νέας Παναγίας. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν την τελική γνωμοδότηση, ο φάκελος ανατέθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.