Skip to main content

Στο συνέδριο η μάχη για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Ο γραμματέας του κόμματος, Π. Σκουρλέτης έστειλε τα δικά του προσυνεδριακά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από τη Θεσσαλονίκη.

Ναι στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κυρίως προς τους νέους και σε όσους απείχαν από τις τελευταίες εκλογές, είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης από τη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη Πέμπτη έστειλε τα δικά του μηνύματα κυρίως προς το εσωκομματικό πεδίο, με αφορμή τη διεύρυνση.

«Η διεύρυνση του κόμματος είναι μια δεδομένη επιλογή διαρκούς επαναπροσέγγισης της κοινωνίας», είπε ο κ. Σκουρλέτης. Διευκρίνισε μάλιστα: «Απευθυνόμαστε κατά προτεραιότητα στους απογοητευμένους από τους σημερινούς όρους άσκησης της πολιτικής, αλλά και σε όσους απείχαν από τις τελευταίες εκλογές. Θέλουμε να εκφράσουμε τις νεότερες γενιές, να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα νέα κρίσιμα ερωτήματα της εποχής μας».

Ο γραμματέας του κόμματος είπε ότι «το επερχόμενο Συνέδριο είναι μια ευκαιρία για να μιλήσουμε για το πραγματικό περιεχόμενο της διεύρυνσης κι όχι για την ατζέντα που επιχειρούν να θέσουν τρίτοι, αναδεικνύοντας ανύπαρκτες αντιθέσεις και μεγέθη εσωκομματικού προβληματισμού που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, πλήττοντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».

Ο κ. Σκουρλέτης απάντησε όμως και σε ΠΑΣΟΚογενείς, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς αφήσει αιχμές προς την κομματική οργάνωση ότι παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση για διεύρυνση του κόμματος στα κεντροαριστερά, στην ουσία ο κομματικός μηχανισμός ελέγχεται από τα παλιά αριστερά στελέχη.

«Όλοι έχουμε συνομολογήσει την ανάγκη της διεύρυνσης, που ούτως ή άλλως την υπηρετήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ δυο φορές στην κυβέρνηση. Να δώσουμε λοιπόν ένα νέο περιεχόμενο σ' αυτή, ικανό να εμπνέει τις νέες γενιές, που θα διαμορφώνει στην πράξη μια νέα σχέση με την πολιτική. Δύναμή μας είναι η ενότητα του χώρου μας μέσα από τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, που είναι πλούτος. Γιατί για εμάς η πολιτική σημαίνει περισσότερη συλλογικότητα, περισσότερη δημοκρατία και μεγαλύτερος ρόλος στα μέλη μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Είναι σαφές πάντως πως το θέμα της διεύρυνσης θα απασχολήσει το Συνέδριο, όπου θα γίνει και το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανάμεσα στις διάφορες τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται και αυτός είναι που θα δώσει τελικά τον τόνο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα έχει η διεύρυνση. Ο προβληματισμός πάντως είναι δεδομένος και ο κ. Σκουρλέτης λαμβάνει τα μηνύματα από την κομματική βάση, λαμβάνει όμως και θέση προ του συνεδρίου στέλνοντας τα δικά του μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.