Skip to main content

Στο σκοτάδι όλη η Ελλάδα λόγω διακοπής ρεύματος

Σε περικοπές στην ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα προχωρά απόψε, από τις 6.30 το απόγευμα ως τις 9.30 το βράδυ η ΔΕΗ, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Σε περικοπές στην ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα προχωρά απόψε, από τις 6.30 το απόγευμα ως τις 9.30 το βράδυ η ΔΕΗ, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην επιχείρηση, καθώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που παραμένουν σε λειτουργία και οι εισαγωγές ρεύματος δεν επαρκούν για την κάλυψη των φορτίων. Στο διάστημα αυτό η ΔΕΗ συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα ασανσέρ, να περιορίσουν τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών και να κλείσουν τις ευαίσθητες συσκευές από το διακόπτη.

Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια μίας ώρας και θα γίνουν στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, ΄Αρτας, Ιωαννίνων, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Λάρισας.

Η ΔΕΗ διευκρινίζει πάντως ότι το πρόγραμμα των διακοπών είναι ενδεικτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο ή να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες.

Συνολικά θα περικοπεί ισχύς 300 μεγαβάτ από τη χαμηλή τάση, ενώ η ΔΕΗ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τους μεγάλους πελάτες της (βιομηχανία) για μείωση της κατανάλωσής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η επιχείρηση, επτά μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 2.100 MW, είναι εκτός λειτουργίας λόγω της απεργίας (Αμύνταιο 1, Καρδιά 2, Αγ. Δημήτριος 2 & 5, Μεγαλόπολη 4, Λαύριο 3 & 4). ΄Αλλες τέσσερις, ισχύος 850 MW βρίσκονται σε προγραμματισμένη συντήρηση και δύο (360 MW) είναι εκτός λόγω βλάβης.

Για το διάστημα των διακοπών ρεύματος η ΔΕΗ συνιστά στους καταναλωτές να προσέξουν ιδιαίτερα τα εξής:

-Για την αποφυγή κινδύνων από ηλεκτροπληξία να θεωρούν ότι το δίκτυο είναι συνεχώς υπό τάση (δηλαδή έχει ηλεκτρικό ρεύμα), επειδή η ηλεκτροδότηση μπορεί να αποκατασταθεί ανά πάσα στιγμή.

-Συνιστάται ιδιαίτερα η αποφυγή της χρήσης ανελκυστήρων, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι εγκλωβισμού.

-Λόγω ενδεχόμενων μεταβολών της τάσης είναι ασφαλέστερο να παραμείνουν κλειστές ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές στη διάρκεια των προγραμματισμένων περικοπών.

-Ο αυτοπεριορισμός της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο ελάχιστο δυνατόν και ιδιαίτερα της χρήσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών συμβάλλει στη μείωση των περικοπών.