Τετάρτη 1 Απριλίου 2020
x

ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι πωλητές λαϊκών αγορών, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του ΥΠΟΙΚ, με την οποία μέχρι τις 30/6/2010 έπρεπε να είχαν παραγγείλ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι πωλητές λαϊκών αγορών, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 18/5/2010 απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία μέχρι τις 30/6/2010 έπρεπε να είχαν παραγγείλει εγκεκριμένου τύπου ταμειακή μηχανή, που υποχρεωτικά θα χρησιμοποιήσουν από την 1η Οκτωβρίου 2010.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων-Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, καθώς και 23 αγρότες-παραγωγοί λαϊκών αγορών.

Με την ίδια υπουργική απόφαση εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία τήρησης φορολογικών βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Οι παραγωγοί και οι υπόλοιποι προσφεύγοντας στο ΣτΕ υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη και εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η πρόβλεψη για την παραγγελία ταμειακής μηχανής τέσσερις μήνες πριν από τη νόμιμη έναρξη υποχρέωσης για τη χρησιμοποίησή της, συνιστά «νομικό οξύμωρο», γιατί δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται φορολογικές υποχρεώσεις πρωθύστερα, πριν δηλαδή τη δήλη ημέρα κατά την οποία οι υπόχρεοι εντάσσονται σε άλλη κατηγορία τήρησης βιβλίων από αυτή την οποία νομίμως βρίσκονται σήμερα (σ.σ.: και αναγκαστικά θα χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές).

Επίσης, αναφέρουν ότι υπόχρεοι για τη χρησιμοποίηση ταμειακών μηχανών είναι από την 1η Οκτωβρίου 2010, όταν υπαχθούν στη νέα φορολογική κατηγορία τήρησης βιβλίων, κατά συνέπεια είναι παράνομη οποιαδήποτε υποχρέωση πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Παράλληλα, λένε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε κατά κατάχρηση εξουσίας, καθώς εξυπηρετεί ιδιωτικά και όχι δημόσια συμφέροντα. Και αυτό γιατί σε έγγραφό του ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων επικαλείται αδυναμία άμεσου εφοδιασμού των λαϊκών αγορών με φορητές ταμειακές μηχανές.

Συνεπώς, δεν υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που οδήγησαν στην έκδοση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, αλλά η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, καταλήγουν οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ