Skip to main content

Στο ΣτΕ η διαμάχη ξενοδοχείου με επιχείρηση θαλάσσιων σπορ στη Μύκονο

Το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί αν λειτουργεί νόμιμα επιχείρηση ενοικίασης θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπροστά σε ξενοδοχείο στον Πλατύ Γιαλό.

Μετά τις μάχες να βρεθεί, σε όποια τιμή και αν είναι, μια ξαπλώστρα στις μαγευτικές παραλίες της Μυκόνου μπρoστά στο κύμα, ξεκίνησε τώρα ο δικαστικός πόλεμος στο Νησί των Ανέμων μεταξύ των ξενοδόχων και των επιχειρηματιών ενοικίασης θαλάσσιων μέσων αναψυχής (jet ski, flyboard, σκάφων κ.λπ.) προκειμένου να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μπροστά και κοντά στις παραλίες των παραθαλάσσιων ξενοδοχείων.

Ο δικαστικός αυτός πόλεμος έχει φτάσει να απασχολεί ακόμα και το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο καλείται να αποφανθεί αν έχουν χορηγηθεί νόμιμα οι σχετικές άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων ενοικίασης σκαφών αναψυχής και των εγκαταστάσεών τους, όπως και των απαιτουμένων πλωτών εξεδρών στη μεγάλης τουριστικής κίνησης παραλία του Πλατύ Γιαλού.
Τους συμβούλους Επικρατείας τους απασχολεί η διένεξη μεταξύ της ξενοδοχειακής μονάδας «Mykonos Dove», στον πολυσύχναστο Πλατύ Γιαλό, και του επιχειρηματία ο οποίος στην παραλία μπροστά από την ξενοδοχειακή μονάδα έχει: α) εγκαταστήσει πλωτή εξέδρα μήκους 36,5 μέτρων και β) ενοικιάζει μεγάλο αριθμό θαλάσσιων μέσων ψυχής, όπως είναι 3 jet ski, 20 θαλάσσια δακτυλίδια, 2 θαλάσσια έλκηθρα, ένα σύστημα υδροπροωθούμενης ανύψωσης (flyboard), το οποίο συνδέεται με θαλάσσιο μοτοποδήλατο, 3 κανό, 3 standup paddleboarding, 4 θαλάσσια σκι. Επιπρόσθετα, για τις ανάγκες υποστήριξης των συγκεκριμένων θαλάσσιων δραστηριοτήτων, διαθέτει και λειτουργεί ακόμη 7 σκάφη.

Αρχικά, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της ξενοδοχειακής μονάδας πάρθηκε από τις αρμόδιες αρχές απόφαση μεταφοράς της επιχείρησης και της εξέδρας από την παραλία του Πλατύ Γιαλού και μπροστά από την ξενοδοχειακή μονάδα στην ακριβώς διπλανή παραλία Μεγάλη Αμμος και σε απόσταση 500 μέτρων.

Η επιλογή της Μεγάλης Αμμου έγινε με κριτήριο ότι δεν είναι χαρακτηρισμένη ως πολυσύχναστη από την αρμόδια επιτροπή και δεν δραστηριοποιείται εκεί επιχείρηση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ενώ συγχρόνως κρίθηκε ότι υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί η επαγγελματική δραστηριότητα της επιχείρησης που είναι σήμερα εγκατεστημένη στον Πλατύ Γιαλό.
Ωστόσο, μετά τη λήψη της απόφασης μεταστέγασης ο επιχειρηματίας προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και το τελευταίο με προσωρινή διαταγή του (20.4.2022) πάγωσε τη μεταφορά της επιχείρησης στη νέα τοποθεσία που είχε επελέγη (Μεγάλη Αμμος).

Στη συνέχεια η ξενοδοχειακή μονάδα προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας την απομάκρυνση της εξέδρας, των σκαφών κ.λπ., καθώς αφενός ενοχλούνται οι πελάτες της και αφετέρου υπάρχει κίνδυνος για τους λουόμενους, ενώ παράλληλα παρεμποδίζεται η ναυσιπλοΐα, αφού τον Πλατύ Γιαλό προσεγγίζει μεγάλος αριθμός τουριστικών και αλιευτικών σκαφών.
Ο εκπρόσωπος του «Mykonos Dove» κατέθεσε στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ δύο αιτήσεις ακύρωσης και ισάριθμες αιτήσεις αναστολών κατά των αποφάσεων ανανέωσης των αδειών τοποθέτησης πλωτής εξέδρας και εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής.

Οι αιτήσεις ακύρωσης έχουν προσδιοριστεί να ζητηθούν μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο με εισηγήτρια την πάρεδρο Ανθή Σπανού, ενώ οι αιτήσεις αναστολής συζητήθηκαν ήδη κεκλεισμένων των θυρών την 24η Μαΐου 2022.

Παράλληλα, η ξενοδοχειακή μονάδα έχει υποβάλει αίτημα να εκδοθούν προσωρινές διαταγές, έτσι ώστε να παγώσουν μέχρι να εκδοθούν αποφάσεις επί των αιτήσεων αναστολών η απόφαση τόσο του γενικού γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (άδεια άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας) όσο και του λιμενάρχη Μυκόνου (άδεια εγκατάστασης θαλάσσιας εξέδρας).

Οπως αναφέρεται στις αιτήσεις ενώπιον του ΣτΕ, οι σχετικές άδειες χορηγήθηκαν αρχικά το 2018 και έκτοτε ανανεώνονται κάθε έτος, παρότι η επιχείρηση στο μεσοδιάστημα έχει αλλάξει εταιρική επωνυμία.

Η ξενοδοχειακή μονάδα αναφέρει ότι η παραλία του Πλατύ Γιαλού από το 2016 έχει χαρακτηριστεί, από την αρμόδια κρατική επιτροπή, ως πολυσύχναστη με ημερήσια προσέλευση λουομένων άνω των 300.

Ζητεί την αναστολή και ακύρωση των προσβαλλόμενων αποφάσεων για λόγους προστασίας των λουομένων αλλά και της ναυσιπλοΐας, καθώς η θαλάσσια περιοχή του Πλατύ Γιαλού, εκτός του ότι έχει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες, προσελκύει πολλά τουριστικά και αλιευτικά σκάφη μικρού και μεγάλου μήκους.

Επισημαίνει μάλιστα ότι από τη λειτουργία των θαλάσσιων μέσων αναψυχής και των άλλων εγκαταστάσεων επέρχεται ανεπανόρθωτη βλάβη στην ξενοδοχειακή μονάδα. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν το σημείο εκκίνησης των θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι η εξέδρα των 36,50 μέτρων μπροστά από το ξενοδοχείο προκαλώντας την αντίδραση πελατών της ξενοδοχειακής μονάδας, οι οποίοι φοβούνται να κολυμπήσουν.

Ακόμη, επικαλείται την απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη μεταφορά της επίμαχης επιχείρησης στη Μεγάλη Αμμο, η οποία πάρθηκε για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια των λουομένων, αλλά και για λόγους αποφυγής ενδεχομένων προστριβών μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Πλατύ Γιαλού.

Η άδεια χορήγησης θαλάσσιων μέσων αναψυχής στην επιχείρηση που είναι εγκαταστημένη στην Πλατύ Γιαλό είναι παράνομη, όπως σημειώνει η ξενοδοχειακή μονάδα, καθώς δεν προηγήθηκε η προβλεπόμενη γνώμη της επιτροπής του Γενικού Κανονισμού Λιμένα, η οποία ουδέποτε γνωμοδότησε για τη δραστηριότητα της επίμαχης επιχείρησης, ενώ δεν υπάρχει ούτε η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Παράνομες είναι, όμως, και οι ανανεώσεις της άδειας, πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που η επιχείρηση είχε μεταβιβαστεί.

Πηγή: protothema