Skip to main content

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο ΣΕΒ για την κατάργηση της αύξησης κατώτατου μισθού

Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για άκυρη εγκύκλιο και επισημαίνει πως οι τριετίες μένουν «παγωμένες» και δεν πρέπει να αυξηθούν μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για την κατάργηση της αύξησης του κατώτατου μισθού, που προέβλεπε η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019.

Η εγκύκλιος, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι άκυρη καθώς αφενός δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τη μορφή υπουργικής απόφασης, αφετέρου αναπροσαρμόζει τα ποσά στις τριετίες από τα 650 ευρώ και άνω.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι με βάση μνημονιακή νομοθεσία (ν.4172/2013 αρ. 103 και 4093/2012), ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς, επομένως οι τριετίες μένουν «παγωμένες» και δεν πρέπει να αυξηθούν μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως ορίζεται στον σχετικό νόμο.

Επί της ουσίας, ο ΣΕΒ ζητεί να καταργηθεί η εγκύκλιος της απελθούσας ηγεσίας του Υπουργείου με την την οποία ο κατώτατος έφτασε τα 650 ευρώ μικτά.

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΕΒ είχε διατυπώσει τις αντιρρήσεις του επί της εγκυκλίου ήδη από τον πρώτο μήνα εφαρμογής της.

Η προσφυγή αναμένεται να εκδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 8 Οκτωβρίου.