Skip to main content

Στο στόχαστρο ερευνών η Airbus

Οι έρευνες για διαφθορά κατά της Airbus έχουν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες ωστόσο την είδηση επιβεβαίωσε σήμερα και εκπρόσωπος της εταιρείας

Μαύρα απειλητικά σύννεφα στον ορίζοντα της  Airbus με υποψίες για μεγάλη διαφθορά στις πωλήσεις. Τέσσερις τουλάχιστον έρευνες «τρέχουν» ήδη εις βάρος του ομίλου: από τη γαλλική εθνική υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου, την αρμόδια υπηρεσία για θέματα απάτης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από αντίστοιχες υπηρεσίες σε Αυστρία και Γερμανία. Ο μεγάλος φόβος όμως της διοίκησης της Airbus είναι η πιθανή ανάμειξη στην υπόθεση της Αμερικής, οπότε ο καταπέλτης των προστίμων θα μπορούσε να φθάσει από 1 έως και 3 δις ευρώ.

Ο φόβος μιας τέτοιας εξέλιξης έσπρωξε τον πρόεδρο Τομ Έντερς να αναγνωρίσει ακόμα και τη δική του συμμετοχή σε παράνομες διαδικασίες πωλήσεων ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να αποφύγει τα δικαστήρια.

Πώς προέκυψε η διαφθορά;

Προς το παρόν οι έρευνες αφορούν στην πώληση 34 αεροπλάνων Α320 στην Τουρκία, 150 Airbus στην Κίνα, 45 ελικόπτερων στο Καζακστάν και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 15,2 δις ευρώ. Σε αυτά προστίθεται και η  πώληση καταδιωκτικών Eurofighter στην Αυστρία το 2003, οπότε ο Τομ Έντερς ήταν επικεφαλής του τμήματος άμυνας.

Πώς ακριβώς όμως προέκυψε η διαφθορά σε όλες αυτές τις πωλήσεις; Εάν οι προμήθειες στους μεσάζοντες θεωρούνται νόμιμες, οι «retrocommissions» που λένε οι Γάλλοι,  ήτοι η επιστροφή, μέρους των προμηθειών στους επικεφαλής ενός οργανισμού, είναι παράνομη και προφανώς πολλοί είναι αυτοί στην Airbus που γέμισαν τις τσέπες τους.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle