Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την έκθεση για τον σπουδαίο Γιαννούλη Χαλεπά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση-αφιέρωμα στον Γιαννούλη Χαλεπά στο Τελλόγλειο

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από σήμερα το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλοροπούλου, και λίγο μετά τις 18.30 το απόγευμα έφτασε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ για να εγκαινιάσει την έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν».

Διαβάστε σχετικά - Σακελλαροπούλου: Πληγώνουν και αδικούν τη Θεσσαλονίκη τα φαινόμενα εγκληματικής βίας

Στην έκθεση παραβρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Στις 19.00 αποχώρησαν μαζί από τα εγκαίνια της έκθεσης.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους και ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για έναν νεοέλληνα καλλιτέχνη, εξαιρετικά εκλεπτυσμένο και συμπλήρωσε ότι η εν λόγω έκθεση που παρουσιάζεται στο Τελλογλειο ίδρυμα είναι «η πληρέστερη έκθεση που έχει γίνει για τον Γιαννούλη Χαλεπά».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράμμισε την αξία της έκθεσης αναφέροντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι Θεσσαλονικείς έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν άλλη μια σημαντική έκθεση στον φιλόξενο χώρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τέχνης ΑΠΘ.

«Θέλω να ευχαριστήσω και μα συγχαρώ το Τελλόγλειο Ίδρυμα για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος έκανε λόγο για μια εξαιρετικη έκθεση. Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι είναι σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να ενισχύσουμε τον πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Οι Μήδειες, δέκα από τους δώδεκα Σάτυρους και Έρωτα, το Παραμύθι της Πεντάμορφης, το γλυπτό Οιδίπους και Αντιγόνη, εξαιρετικά επιτύμβια και για πρώτη φορά όλα μαζί τα κατάστιχα με σχέδιά του που σώζονται, είναι μερικά από τα 150 έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» που διατρέχει όλη του τη ζωή του γλύπτη και η οποία εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Η έκθεση αποτελεί συμπαραγωγή του Τελλογλείου με το Onassis Culture και αφετηρία της είναι η πρόσφατη απόκτηση ενός μεγάλου συνόλου γλυπτών και σχεδίων του Χαλεπά από το Ίδρυμα Ωνάση. Πρόκειται για ένα μέρος της συλλογής της Ειρήνης και Βασιλείου Χαλεπά, των ανιψιών του καλλιτέχνη, οι οποίοι τον Αύγουστο του 1930 τον μετέφεραν από την Τήνο στην Αθήνα, όπου δημιούργησε περισσότερα από 40 έργα και πάρα πολλά σχέδια στα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής.

Επρόκειτο για τη σημαντικότερη συλλογή για το έργο και τη ζωή του Χαλεπά, καθώς διέσωσε σημαντικά έργα της πρώτης, της δεύτερης και, κυρίως, της τρίτης περιόδου της καλλιτεχνικής του παραγωγής.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 5 Ιουνίου 2022 και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στις 10:00, με τις ξεναγήσεις να ξεκινούν την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.