Skip to main content

Στο τέλος του 2021 η δημοπράτηση για το μεγάλο project των Στάβλων Παπάφη

Σε δυο μήνες αρχίζουν οι μελέτες σε ένα χρόνο η δημοπράτηση και δυο επιπλέον χρόνια θα διαρκέσουν οι εργασίες. Εφόσον δεν βάλει εμπόδια ο κορωνοϊός...

Σε περίπου δυο μήνες αναμένεται να εγκατασταθεί ο μελετητής για το μεγάλο project των πρώην Στάβλων Παπάφη, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μπει σε τροχιά υλοποίησης μια από τις πολυαναμενόμενες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, που θα αλλάξουν -όχι μόνο σημειακά- την εικόνα και τη λειτουργικότητα όλης της Τούμπας.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των περίπου 13 εκ. ευρώ και την ολοκλήρωση των διαδικασιών γι' αυτόν τον σκοπό (συμφωνία υπουργείου Εσωτερικών και έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης) πλέον έχει μπροστά του όλη τη μελετητική διαδικασία, προκειμένου εγκαίρως να φτάσει στη δημοπράτηση του έργου και στην έναρξη των εργασιών υλοποίησης.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μήτρου, περιέγραψε στη Voria.gr τα απαιτούμενα βήματα για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη παρέμβαση.

Σύμφωνα με τον κ. Μήτρου, σε πρώτη φάση θα εξελιχθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους μελετητές που πήραν το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τους πρώην Στάβλους Παπάφη. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από μελέτες για να φτάσει το έργο στη φάση της δημοπράτησης και των εργασιών. Προμελέτες, μελέτες εφαρμογής, τεύχη δημοπράτησης... Όπως είπε ο κ. Μήτρου, αυτό είναι εφικτό να γίνει στις αρχές του νέου έτους, με την αίρεση των δυσκολιών, καθυστερήσεων και εμποδίων που βάζει η πανδημία του κορωνοϊού. Οι μελέτες αυτές είναι δυνατό να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2021 και τότε θα μπορέσει να δημοπρατηθεί το έργο και να αρχίσει να υλοποιείται, με τις εργασίες να διαρκούν περίπου δύο χρόνια. Πάντα υπό την διόλου ευκαταφρόνητη προαναφερθείσα αίρεση.

Σήμερα, όλα σχεδόν πηγαίνουν πίσω λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τίποτα δε μένει ανεπηρέαστο. Διαγωνισμοί παγώνουν ή αναβάλλονται, επιτροπές υπολειτουργούν και έρχεται και η αποχή των μηχανικών του Δημοσίου για τρεις εβδομάδες...

Συνεπώς, τα χρονοδιαγράμματα μεταβάλλονται, όμως αυτή είναι μια εικόνα της πορείας που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο έργο.

Στα τέσσερα στρέμματα του οικοδομικού τετραγώνου των πρώην Στάβλων Παπάφη σχεδιάζεται να γίνει μια «αστική γειτονιά» ή ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων, στην καρδιά της Τούμπας (μεταξύ των οδών Αλοννήσου – Μυκόνου – Άνδρου – Σιδηροκάστρου). Στα κτήρια που θα γίνουν περιλαμβάνονται βρεφονηπιακός σταθμός, παιδική χαρά, χώρος μνήμης – αρχείο για τους πρόσφυγες της Τούμπας, χώροι εκδηλώσεων, γραφεία, αναψυκτήριο, υπαίθριος κινηματογράφος, κλειστό δημοτικό γυμναστήριο για παιδιά και ενήλικες, δημοτική βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο, ξενώνας φιλοξενίας, κοινοτικό ιατρείο, κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων και ΚΕΠ. Επίσης, περιλαμβάνεται υπόγειος χώρος στάθμευσης περίπου 200 θέσεων ΙΧ.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται συνολικά οχτώ ανεξάρτητες κτηριακές μονάδες, αφιερωμένες στις διαφορετικές δημόσιες λειτουργίες και προσπελάισμες, τόσο μέσω του κεντρικού δημόσιου περάσματος, όσο και μέσω μικρότερων περασμάτων, που σχεδιάστηκαν ως προεκτάσεις των δευτερευόντων δρόμων που καταλήγουν στο οικοδομικό τετράγωνο, όπως αναφέρεται στην αρχιτεκτονική μελέτη που προκρίθηκε.