Skip to main content

Στο τραπέζι οι κλειστοί χώροι να είναι μόνο για εμβολιασμένους - Τα σενάρια

Τρία είναι τα σενάρια που φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση αναφορικά με τη λειτουργία της εστίασης και ειδικότερα των κέντρων διασκέδασης.

Η εστίαση και κατ' επέκταση η διασκέδαση φαίνεται πως παραμένει το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της θέσπισης κινήτρων ή ακόμα και προνομίων προκειμένου να πειστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον τρία σενάρια:

Το ένα είναι να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης των μέτρων, από τις 15 Ιουλίου στις 22 Ιουλίου.

Το δεύτερο σενάριο που πλέον τίθεται ανοικτά στο τραπέζι είναι η δημιουργία μίας κατηγορίας κλειστών χώρων. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι οι κλειστοί χώροι καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης θα αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση, εξετάζεται να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους καταστηματάρχες, με αύξηση της πληρότητας από το 80%, όπως μέχρι σήμερα συζητείται.

Το τρίτο σενάριο, που έχει ήδη διατυπωθεί, πρόκειται για τη δημιουργία δυο ειδών χώρων. Των αμιγών (για εμβολιασμένους ή ανθρώπους που έχουν νοσήσει) και των μεικτών.

Σκέψεις για σαρωτικούς ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα

Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη να προβεί σε σαρωτικούς ελέγχους το προσεχές διάστημα, σε όλη την επικράτεια. Οι επιχειρηματίες θα είναι αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα:

  • Χρηματικά: 3.000 έως 10.000 ευρώ
  • «Λουκέτα»: Αναστολή λειτουργίας 7-15 ημερών
  • Αφαίρεση άδειας λειτουργίας: Σε περίπτωση νέας παράβασης

Πρόστιμα, ωστόσο, θα υπάρχουν και για τους πελάτες:

  • 300 ευρώ για μη επίδειξη εγγράφου
  • 3.000 ευρώ και ποινικές κυρώσεις για νόθευση ή πλαστογράφηση.