Skip to main content

Στο βαθύ κόκκινο από σήμερα Κοζάνη-Πέλλα και οι δήμοι Βέροιας, Κιλκίς, Γρεβενών

Στο βαθύ κόκκινο εντάχθηκαν οι περιοχές της Κοζάνης και Πέλλας και οι δήμοι Γρεβενών, Κιλκίς και Βέροιας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου εντάχθηκαν από σήμερα Σάββατο στις 06.00 το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες της Κοζάνης και Πέλλας και οι δήμοι Γρεβενών, Κιλκίς και Βέροιας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, όπως ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα στην ΠΕ Κοζάνη τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στα 520 ενώ στις 15 Μαρτίου είχε 286, μία αύξηση σχεδόν 82%. Στην ΠΕ Πέλλας τα ενεργά κρούσματα είναι 315 η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων άγγιξε το 101,9%.

Στον δήμο Γρεβενών τα ενεργά κρούσματα είναι 78 από 20 που ήταν πριν 10 ημέρες ενώ στον δήμο Κιλκίς η αύξηση ανέρχεται στο 129,4%. Στον δήμο Βέροιας η αύξηση ήταν στο 116,2%.

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως και επίσης οι δήμοι Καστοριάς, Ορεστίδος, Αμφίπολης και Κατερίνης παραμένου στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.

Τι ισχύει στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου

Στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου προβλέπονται -μεταξύ άλλων- τα εξής:

Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο και στην εστίαση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Θα ισχύει το ίδιο ωράριο τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα.

Αναστολή συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού, με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος.

Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, στο δημόσιο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλων των λοιπών εκπαιδευτικών δομών της.

Τέλεση λειτουργιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδείες, μνημόσυνα και τις σχετικές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα (9) ατόμων.

Ανοικτά παραμένουν κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης, στα οποία η προσέλευση του κόσμου, γίνεται κατόπιν ραντεβού.
Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν:

-η Περιφέρεια Αττικής,
-οι Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας
-Αχαΐας
-Βοιωτίας
-Εύβοιας εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου
-Φθιώτιδας
-Ευρυτανίας
-Αργολίδας
-Αρκαδίας
-Κορινθίας
-Θεσσαλονίκης
-Χαλκιδικής
-Θεσπρωτίας
-Ηρακλείου
-Λέσβου
-Ζακύνθου και
-Μυκόνου, καθώς και
-ο δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
-ο δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,
-ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου,
-ο δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,
-οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,
-ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
-ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,
-ο δήμος Σκιάθου,
-ο δήμος Καρδίτσας,
και οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Και συνέχισε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι Ευρυτανία, Αρκαδία, Χίος, Ανώγεια και Σκιάθος εμφανίζουν σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, εξέλιξη που, αν συνεχιστεί, θα επιτρέψει να βγουν από το ''βαθύ κόκκινο'' την άλλη εβδομάδα».