Skip to main content

Στο Βλαδιβοστόκ ο Πούτιν για την συνάντηση με τον Κιμ

Ο Πούτιν και ο Κιμ θα συναντηθούν στο νησί Ρούσκι, όπου έχουν γίνει σημαιοστολισμοί κι έχουν αναπτυχθεί πολύ ισχυρές δυνάμεις των ρωσικών υπηρεσιών

Στο Βλαδιβοστόκ αφίχθη σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την πρώτη συνάντηση κορυφής που θα έχει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ, ο οποίος επιδιώκει να αναθεωθεί η υποστήριξη της Μόσχας, ιστορικού συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ, μετά το φιάσκο στο οποίο εξελίχθηκε η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Βιετνάμ στα τέλη του Φεβρουαρίου, έφθασε με τρένο στο Βλαδιβοστόκ την Τετάρτη.

Παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Κιμ, η Ρωσία παρέμενε ως τώρα στο περιθώριο της διαδικασίας αναθέρμανσης των διακορεατικών σχέσεων και των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Κορέας με τη Νότια Κορέα και με τις ΗΠΑ από τις αρχές του 2018.

Ωστόσο, δύο μήνες μετά την πλήρη αποτυχία της δεύτερης Συνόδου Κορυφής των Κιμ και Τραμπ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μοιάζει να αναζητεί όσα περισσότερα στηρίγματα μπορεί στο μπρα ντε φερ του με την Ουάσιγκτον και να επιδιώκει επίσης μια ορισμένη επανεξισορρόπηση της σχέσης του με το Πεκίνο, τον βασικότερο υποστηρικτή της Πιονγιάνγκ, και τη Μόσχα, ιστορικό στυλοβάτη της χώρας του την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Άλλωστε, η ΕΣΣΔ είχε συμβάλει καθοριστικά να αναλάβει την εξουσία ο παππούς του και ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Ο Πούτιν και ο Κιμ θα συναντηθούν στο νησί Ρούσκι, όπου έχουν γίνει σημαιοστολισμοί κι έχουν αναπτυχθεί πολύ ισχυρές δυνάμεις των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Δεν αναμένεται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, ούτε να υπογραφτούν συμφωνίες στη συνάντηση των ηγετών, την πρώτη αυτού του επιπέδου από το 2011, όταν είχαν συναντηθεί ο τότε πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο πατέρας του σημερινού ηγέτη της ΛΔ Κορέας.