Skip to main content

Πάνω από 800 ομιλητές στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Οι θεματικοί πυλώνες

Περισσότεροι από 800 αξιωματούχοι και διακεκριμένοι επιστήμονες από 42 χώρες του κόσμου θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση

Με περισσότερους από 800 διακεκριμένους ομιλητές και με υβριδικό τρόπο λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία θα πραγματοποιηθεί το 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Οι συνεδρίες του φετινού φόρουμ, στις οποίες θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι και καταξιωμένοι επιστήμονες από 42 χώρες του κόσμου, εκ των οποίων 500 από την Ελλάδα και 300 από το εξωτερικό, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, θα υπάρξει ειδική ενότητα αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα φιλοξενηθούν κάποιοι από τους επίσημους προσκεκλημένους, ενώ οι συνεδρίες θα μεταδοθούν διαδικτυακά σε τρία ταυτόχρονα live streams. Το πρόγραμμα, στην κατάρτιση του οποίου συμμετείχαν περισσότερες από 20 δεξαμενές σκέψεις, παρουσίασαν σήμερα ο ιδρυτής και πρόεδρος του φόρουμ, Συμεών Τσομώκος και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Θωμάτος, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσομώκος, η διάρκεια των εργασιών του φόρουμ θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, συνολικά έξι μέρες, από τις 10 έως τις 15 Μαΐου, καθώς αφιερώθηκαν πολλές ενότητες για την ελληνική επανάσταση, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων. Από την πλευρά του ο κ. Θωμάτος επισήμανε ότι, εφόσον τα πρωτόκολλα χαλαρώσουν, θα δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσει τις εργασίες περιορισμένος αριθμός ατόμων.

Οι θεματικοί πυλώνες, στους οποίους θα εστιάσει το φόρουμ φέτος είναι οι εξής:

• Γεωπολιτική και διεθνής ασφάλεια
• Παγκόσμια οικονομία
• Το μέλλον της Ευρώπης
• Βιωσιμότητα και κλιματική αλλαγή
• Άνθρωποι, οργανώσεις και κοινωνία
• Τεχνολογία και μέλλον της ανάπτυξης
• Ελλάδα: Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμη ανάπτυξη
• Υγεία
• Εκπαίδευση
• Πολιτισμός

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπό την Αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται το Φόρουμ των Δελφών. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του πρόεδρου της Εσθονίας, Kersti Kaljulaid, του προέδρου της Σλοβακίας Zuzana Čaputová, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, της προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ενώ η εναρκτήρια συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία της ιστορικού καθηγήτριας, Margaret McMillan, με τίτλο «Πώς μπορεί η Ιστορία να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις». Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί η μεγάλη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sánchez, με την παρουσία και των δύο στο Ζάππειο Μέγαρο. θα ακολουθήσουν οι ενότητες της υγείας, της ναυτιλίας, συζήτηση για τις ΗΠΑ στην εποχή Μπάιντεν, καθώς και ομιλία του Ευρωπαίου Επίτροπου για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος θα μιλήσει για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ξεχωριστές συζητήσεις θα γίνουν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, και της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς και του προέδρου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

Ειδική ενότητα θα υπάρχει για τη Θεσσαλονίκη ως οικονομικό κέντρο της περιοχής, καθώς επίσης για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας, την κοινωνική ασφάλεια, την προστασία των πολιτών, τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, την κυκλική οικονομία, τα fake news, τη μετανάστευση, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και το μέλλον της εργασίας.

Τιμώντας την διακοσιετηρίδα από την έναρξη της επανάστασης, το φόρουμ θα αφιερώσει μεγάλη σειρά 15 συζητήσεων για το 1821, μεταξύ των οποίων «Απολογισμός 2 Αιώνων Ζωής», «Οι μεγάλοι πολιτικοί άνδρες των 200 ετών» και «Οι Μεγάλες Ελληνίδες». Στις συζητήσεις αυτές θα συμμετάσχουν σημαντικοί ιστορικοί και καθηγητές όπως ο Κώστας Κωστής, ο Mark Mazower, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Στάθης Καλύβας, o Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο Θάνος Βερέμης, η Μαρία Ευθυμίου, o Γιάννης Κοτσώνης και η συγγραφέας Victoria Hislop.

Οι διοργανωτές τόνισαν πως στόχος είναι να ξεπεραστούν οι 10.000 εγγραφές και οι 30.000 μοναδικές προβολές της περσινής διοργάνωσης. Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι η επόμενη διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 9 Απριλίου 2022, ενώ την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί διήμερο ειδική εκδήλωση στους Δελφούς με αποκλειστικό θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης.