Skip to main content

«Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις» θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Επίθεση κατά του ΣΕΒ από τη γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός. Ανοικτός στο αίτημα για δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας.

Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει οδικό χάρτη φοροελαφρύνσεων από τον προϋπολογισμό του 2019, τις οποίες όμως ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει με την ομιλία του από την 83η Διεθνή Έκθεση του Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσίπρας, με την ομιλία του από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΒΒΕ, ζήτησε τη συστράτευση όλων για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα, από την επομένη της λήξης των μνημονίων, ενώ καλωσόρισε τους βορειοελλαδίτες βιομηχάνους, στην κλειστή ομάδα των κοινωνικών εταίρων, συμβουλεύοντάς τους να μην ακολουθήσουν την πρακτική "κάποιων" που εφαρμόζουν το "δάσκαλε που δίδασκες....", κάποιων που θέλουν μόνο να ασκούνε κριτική , χωρίς όμως να δέχονται κριτική.

Τελικώς ο κ. Τσίπρας έγινε πολύ συγκεκριμένος λίγο αργότερα, καθώς ανοικτά έβαλε κατά του ΣΕΒ, η ηγεσία του οποίου δείχνει με τις παρεμβάσεις της να έχει κίνητρα αμιγώς πολιτικά. "Ο ΣΕΒ, ένας σύνδεσμος που δεν ξέρουμε ποιές ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, δείχνει ότι δεν λαμβάνει υπόψη του το συμφέρον της κοινωνίας, αλλά ούτε και του κλάδου του, όπως φάνηκε από τη δημόσια παρέμβαση που έκανε για τα μέτρα του 2019" .

Και η επίθεση κατά του ΣΕΒ συνεχίσθηκε από τον πρωθυπουργό που σχολίασε την τοποθέτηση του Συνδέσμου να "υπερθεματίσει ένα αντικοινωνικό μέτρο, όπως η περικοπή των συντάξεων", αλλά και την κριτική που άσκησε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

"Να πάρει ο ΣΕΒ για παράδειγμα τον ΣΒΒΕ, για να μην εκτίθεται", είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφωνεί με την ηγεσία του ΣΒΒΕ  στο ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, αλλά δεν δέχθηκε την εκτίμηση του προέδρου του Συνδέσμου κ. Αθ. Σαββάκη, περί αναπτυξιακής στασιμότητας και όχι κολακευτικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Αντίθετα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα πετυχαίνει αναπτυξιακούς στόχους, όπως αποδεικνύεται με το 2,3% στο α΄ τρίμηνο του 2018, ενώ η "εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει εντυπωσιακά, προς το θετικό, σε Ευρώπη αλλά και Αμερική".

Ο κ. Τσίπρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ικανοποίησης της πρότασης του ΣΒΒΕ, για την δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας, λέγοντας πολύ χαρακτηριστικά: "Επιδιώκουμε η βιομηχανία να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της οικονομίας της χώρας μας και μεσοπρόθεσμα να φτάσει η συμμετοχή της στο 12% του ΑΕΠ. Εξετάζουμε το θέμα του υπουργείου Βιομηχανίας. Δεν είμαστε από αυτούς που πείσθηκαν από την καραμέλα μίας εποχής, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει βιομηχανία. Δεν πιστεύουμε στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, κλάδου που δεν υποτιμούμε".

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για τον στόχο της επίτευξης σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης η Ελλάδα χρειάζεται μία οριζόντια επενδυτική έκρηξη σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Κοινωνικός εταίρος ο ΣΒΒΕ

Νωρίτερα, πρόεδρος του Συνδέσμου Αθανάσιος Σαββάκης, ανοίγοντας την ομιλία του, είχε ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό γιατί έκανε πράξη την υπόσχεσή του για ανάδειξη του ΣΒΒΕ σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο, υπόσχεση που υλοποιείται, μετά από 40 χρόνια αναμονής, καθώς αύριο θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Ο κ. Σαββάκης, υποστήριξε ότι η βιομηχανία, στη μεταμνημονιακή εποχή χρειάζεται νέο όραμα και νέα προοπτική και ειδικά η βιομηχανία που στηρίζει την περιφερειακή αποκεντρωμένη ανάπτυξη.

Αυτό το νέο όραμα θα πρέπει να συνδιαμορφωθεί από την πολιτεία και τις επιχειρήσεις ενώ για να εξυπηρετηθεί, να εφαρμοστεί, απαραίτητη είναι η σύσταση υπουργείου Βιομηχανίας, γιατί μόνο ένα υπουργείο μπορεί να τοποθετήσει την μεταποίηση στην πρωτοπορία της ανάπτυξης.

Ο κ. Σαββάκης, στην ομιλία του επανέλαβε την ανάγκη ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών, αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης, ταχείας επίλυσης των δικαστικών διαφορών αλλά και αποκέντρωσης σε περιφερειακό επίπεδο των λειτουργιών που σήμερα ελέγχονται κεντρικά.

Επίσης, ζήτησε τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια δημιουργούνται από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων.

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ ζήτησε την αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Θεσσαλονίκης και την προσέλκυση μεγάλων, εμβληματικών επενδύσεων, του μεγέθους που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα μιας περιοχής.