Skip to main content

Ανακύκλωση 5.000 φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων στη Θεσσαλονίκη

Οι δήμοι φαίνεται φέτος να μπήκαν πιο ζεστά στην υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης - Τα σημεία εναπόθεσης φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία των δήμων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης για την ανακύκλωση των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων. Αμέσως μετά το τέλος των γιορτών οι δήμοι, ο ένας μετά τον άλλον, καλούν τους δημότες τους να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και να μην εναποθέτουν τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα μέσα στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων, ούτε βεβαίως στους μπλε κάδους ανακυκλώσιμων υλικών. Είναι η δεύτερη χρονιά που υλοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε πέρυσι κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας και φυσικά και των δήμων.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης “τα δέντρα τα οποία θα συγκεντρωθούν θα θρυμματιστούν μέσω του κλαδοτεμαχιστή από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρασίνου των δήμων και στη συνέχεια τα θρυμματισμένα υπολείμματα θα μεταφέρονται στα σημεία τα οποία θα υποδείξουν τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες”. Πέραν αυτού, τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή pellets, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών (π.χ. μοριοσανίδων), από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γεράνη κατά την περσινή πρώτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος εκτιμάται ότι ανακυκλώθηκαν περί τα 4.000 με 4.500 φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα. “Φέτος βάζουμε τον πήχη ψηλότερα με στόχο να ξεπεράσουμε τα 5.000 δέντρα”. Εάν επιτευχθεί ο στόχος αυτός τότε εκτιμάται ότι θα ανακυκλωθεί περίπου το 50% των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων τα οποία έχουν διατεθεί φέτος στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο Γιάννης Ξάκης, πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη Χαλκιδικής απ' όπου διατίθεται η συντριπτική πλειονότητα των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων, φέτος διατέθηκαν στην αγορά περί τα 25.000 δέντρα, ποσότητα αυξημένη κατά 25% σε σχέση με το 2019. “Απ' αυτά σχεδόν τα 2/3 διατέθηκαν στην Αθήνα, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εκτιμώ ότι πουλήσαμε περί τα 9.000 με 10.000 δέντρα”, αναφέρει ο κ. Ξάκης.

Τα σημεία εναπόθεσης

Οι δήμοι φαίνεται φέτος να μπήκαν πιο ζεστά στην υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης. Σχεδόν όλοι εξέδωσαν ανακοινώσεις καλώντας τους δημότες τους να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια, δίνοντας συγχρόνως οδηγίες για το που πρέπει να απευθυνθούν ώστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους να μην καταλήξει στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης καλεί τους δημότες να μην εναποθέτουν τα δέντρα στους κάδους, αλλά να καλούν στα παρακάτω τηλέφωνα της Δημοτικής Κοινότητας στην οποία ανήκουν και να κλείνουν ραντεβού για την περισυλλογή τους σε συγκεκριμένα σημεία.

Αναλυτικά:

1η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Προξένου Κορομηλά 36
Γρ. Καθαριότητας: τηλ. 2313318509 & 2313318512
email: a-koinotita@thessaloniki.gr

2η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Μοναστηρίου 93
Γρ. Καθαριότητας: τηλ. 2310494413
email: b-koinotita@thessaloniki.gr
 
3η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη
Γρ. Καθαριότητας: τηλ. 2310216258
email: c-koinotita@thessaloniki.gr
 
4η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Κλεάνθους 57
Γρ. Καθαριότητας: τηλ. 2313318546
email: d-koinotita@thessaloniki.gr
 
5η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Βασιλίσσης Όλγας 162 & 25ης Μαρτίου 24
Γρ. Καθαριότητας: τηλ. 2310494416
email: e-koinotita@thessaloniki.gr
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ
Ελευθερίας 24
Γρ. Καθαριότητας: τηλ. 2313318569
email: triandria-enotita@thessaloniki.gr
 
Επιπλέον, ήδη από τις 3 Ιανουαρίου έχουν τοποθετηθεί ειδικές σκάφες στις Δημοτικές Κοινότητες 1η, 4η και 5η, στις οποίες οι δημότες μπορούν να εναποθέτουν τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα τους, ως εξής:

1η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Μία σκάφη παραπλεύρως του Δημαρχείου (ανώνυμη οδός).
 
4η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Μία σκάφη στην Αλάνα του Γηπέδου ΠΑΟΚ – Κλεάνθους (παραπλεύρως του Πολιτιστικού Κέντρου).
 
5η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Μία σκάφη στην Καρακάση – Μαρτίου (δίπλα στο Εργοτάξιο του Δ.Θ., επί της οδού Καρακάση).

Ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη δηλώνει έτοιμος να συγκεντρώσει τα φυσικά έλατα και να τα οδηγήσει στην κομποστοποίηση, προκειμένου να γίνουν φυτόχωμα–λίπασμα, πολύτιμο υλικό αναδάσωσης και καλεί τους δημότες του, όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει με τη γραμμή 15195 προκειμένου συνεργείο του δήμου να παραλάβει το δέντρο.

Οι υπόλοιποι δήμοι, όπως για παράδειγμα του Παύλου Μελά, του Ωραιοκάστρου κ.λπ. καλούν τους δημότες τους να μην τοποθετούν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα εντός των κάδων απορριμμάτων, αλλά να τα εναποθέτουν δίπλα στους πράσινους κάδους, ώστε αυτά να συλλέγονται ξεχωριστά από τις υπηρεσίες πρασίνου και ανακύκλωσης και να οδηγούνται στον κλαδοτεμαχιστή που διαθέτει ο κάθε δήμος.