Skip to main content

Στόχος του Βερολίνου η ειρήνευση στη Λιβύη

Το Βερολίνο φιλοδοξεί να φέρει τις αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης στο τραπέζι του διαλόγου.

Την ώρα που στη Λιβύη μαίνεται ο εμφύλιος μεταξύ του στρατηγού Χαφτάρ και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Σαράτζ η παρέμβαση ξένων δυνάμεων στον πόλεμο περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας απευθύνει έκκληση να μην μετατραπεί η Λιβύη σε πεδίο ένοπλης αντιπαράθεσης τρίτων χωρών. Την ανησυχία του γερμανού υπουργού μοιράζονται και οι ομόλογοί του στην ΕΕ.

Ο χριστιανοδημοκράτης Γιούργκεν Χαρντ, ειδικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θεωρεί μιλώντας στην DW ότι ο πόλεμος στη Λιβύη ανήκει πλέον στις σημαντικότερες εστίες κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο: «Προς το παρόν τόσο ο στρατηγός Χαφτάρ όσο και η κυβέρνηση Σαράτζ γνωρίζουν ότι η θέση τους σε αυτή τη διένεξη δεν θα βελτιωθεί. Και ίσως αυτό είναι η μεγάλη ευκαιρία για μια ειρηνική λύση. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθεί η καγκελάριος Μέρκελ όταν αύριο συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα. Θα ήταν σημαντικό ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ όπως η Ρωσία να στηρίξει μια πρωτοβουλία για ειρήνευση. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το Βερολίνο προτίθεται να διοργανώσει διάσκεψη με σκοπό την ειρήνη στη Λιβύη. Ο δρόμος μέχρι εκεί είναι ακόμα μακρύς αλλά η κατάσταση στη Λιβύη είναι τόσο δραματική που κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης αξίζει. Ορθώς η καγκελάριος ρίχνει όλο της το πολιτικό βάρος σε αυτή τη διαδικασία».

Ο Σαράντζ λέει ναι στη κατάπαυση και τον διάλογο

Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Λιβύη. Εδώ και χρόνια η τεράστια χώρα στο νότιο τμήμα της Μεσογείου είναι χώρα διέλευσης μεταναστών αλλά και πεδίο δράσης διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων.

Ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Φριτς Φέλγκεντροϊ : «Ο στόχος μας πρέπει να είναι να μην γίνει η Λιβύη τόπος αντιπαράθεσης ξένων δυνάμεων όπως είναι σήμερα η Συρία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια στη Μεσόγειο, για τα κύματα προσφύγων και το δράμα των ντόπιων πληθυσμών. Αυτό που μπορεί να κάνει η Γερμανία είναι να χτίσει γέφυρες για μια λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η κυβέρνηση της Τρίπολης διαβεβαίωσε τη Γερμανία ότι στηρίζει τη λεγόμενη διαδικασία του Βερολίνου. Ο επικεφαλής της Φαγέζ αλ Σαράτζ τάσσεται υπέρ μια κατάπαυσης του πυρός, ενός εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων καθώς και ένα πολιτικό διάλογο στη Λιβύη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. Μέχρι αυτή την ώρα ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ δεν έχει πάρει θέση στο όλο ζήτημα και δεν έχει απαντήσει αν στηρίζει η όχι τη διαδικασία του Βερολίνου.

Κρίστοφ Χάσελμπαχ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle