Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία

Κατονομάζοντας τη Ρωσία ως τη σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, κάλεσε για άλλη μια φορά τη Μόσχα να σεβαστεί τη συνθήκη για τα πυρηνικά

Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί μια νέα κούρσα εξοπλισμών ή έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά ξέρει πώς να αμυνθεί αν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του, με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Σε ομιλία του στο Κογκρέσο, στην Ουάσινγκτον, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυνε επίσης έκκληση "να διατηρηθεί η ενότητα" των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο πρόσφατο παρελθόν έχει επικρίνει κάποιους από τους συμμάχους ενώ συχνά αναδύονται και διαφωνίες, όπως αυτή μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Ο πρώην υπουργός της Νορβηγίας καταχειροκροτήθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς γερουσιαστές και βουλευτές, ιδίως όταν υπενθύμισε τη δέσμευση που είχαν αναλάβει οι ιδρυτές της Συμμαχίας: "ένας για όλους και όλοι για έναν".

"Ξεπεράσαμε τις διαφωνίες μας στο παρελθόν και πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας στο μέλλον", είπε, τονίζοντας: Είναι καλό να έχουμε φίλους" ενώ επισήμανε ότι "το ΝΑΤΟ ήταν καλό για την Ευρώπη αλλά ήταν επίσης καλό για τις ΗΠΑ", χαρακτηρίζοντάς το "την πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία".

Κατονομάζοντας τη Ρωσία ως τη σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, κάλεσε για άλλη μια φορά τη Μόσχα να σεβαστεί τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF) που είχε υπογράψει το 1987 η τότε Σοβιετική Ένωση με τις ΗΠΑ. "Η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη INF", είπε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι "ο χρόνος πιέζει" για να βρεθεί μια λύση.

"Δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, δεν θέλουμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Αλλά δεν είμαστε αφελείς. Μια συμφωνία που δεν τηρείται παρά μόνο από το ένα μέρος δεν θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας" και "το ΝΑΤΟ θα λαμβάνει πάντα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την αξιόπιστη και αποτελεσματική αποτροπή", υπογράμμισε. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη.

Ο Στόλτενμπεργκ, όπως έκανε και χθες στον Λευκό Οίκο, συμφώνησε με τον Τραμπ ότι οι 28 χώρες-μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους γιατί αυτή η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού τους "ενισχύει το ΝΑΤΟ".