Skip to main content

Στον αέρα η 5η δόση από το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ ζητεί εγγυήσεις από την ΕΕ για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, τη στιγμή που ο επικεφαλής του Eurogroup Z.K.Γιούνκερ σημειώνει ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ θα αρνηθούν να καλύψουν το μ

Εξασφαλίσεις από την ΕΕ ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα για τους επόμενους 12 μήνες ζητεί το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση το Ταμείο θα σταματήσει τη χρηματοδότηση της χώρας.

«Τo ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα εάν δεν έχει εξασφαλίσεις από την ΕΕ ότι θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο, καθώς μπορεί να διαπιστωθεί πως η χρηματοδότηση της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένη σε ορίζοντα δωδεκαμήνου», ξεκαθάρισε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του οργανισμού, Κάρολιν Άτκσινσον

«Ποτέ δεν δανείζει εάν δεν έχει εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά. Οι εξασφαλίσεις που ζητούμε αφορούν τόσο τις πολιτικές... όσο και το τι είδους χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη» ανέφερε η Άτκινσον.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι στην περίπτωση που το ΔΝΤ  δεν εκταμιεύσει το μερίδιο που του αναλογεί στην επόμενη δόση της βοήθειας στην Ελλάδα, το βάρος της κάλυψης ολόκληρης της δόσης θα πέσει στους Ευρωπαϊκούς εταίρους, σημειώνοντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν.

«Εάν οι Ευρωπαίοι φτάσουν στο σημείο να παραδεχθούν ότι η εκταμίευση των χρημάτων από το ΔΝΤ στις 29 Ιουνίου δεν θα προχωρήσει, το ΔΝΤ θα αναμένει από τους Ευρωπαίους να καλύψουν το δικό τους μερίδιο στη χρηματοδότηση. Αυτό, όμως, δεν είναι δυνατόν να συμβεί καθώς κάποια κοινοβούλια, όπως στη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία και άλλα, δεν είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο», σημείωσε ο Γιούνκερ.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο Γιούνκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν περιορίστηκε να δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει για την επόμενη δόση αφού ολοκληρωθεί η επιθεώρηση της τρόικας.

«Η επιθεώρηση συνεχίζεται, εξετάζουν τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης για να αντληθούν 50 δις ευρώ και τα επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ.