Skip to main content

Δύσκολα να συνεχίσει το κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη

Αρνείται το Ταμείο Εθνικής Άμυνας να ανανεώσει το μισθωτήριο συμβόλαιο με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Τι είπε η Πατουλίδου.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», που χρησιμοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εδώ και 13 χρόνια, όμως ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο δεν ανανεώνει το συμβόλαιο εκμίσθωσης.

Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς ο χώρος χρησιμοποιείται τόσο για τις ανάγκες πολλών παραστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας, όσο και για άλλες δράσεις, ακόμη και για την παροχή στέγης σε άστεγους σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών ή τη διανομή τροφίμων και βοήθειας. Είναι δε εξαιρετικά βολικός, δεδομένου ότι βρίσκεται επί της οδού Εθνικής Αμύνης, απέναντι από το Λευκό Πύργο, στην «καρδιά» της πόλης.

Τη λύση προσπαθεί να βρει η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία ενημέρωσε σήμερα την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας για το θέμα.

Στη συνεδρίαση η κ. Πατουλίδου είπε ότι το κινηματοθέατρο παραχωρήθηκε για χρήση στην Περιφέρεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2007 και για δέκα χρόνια. Το μίσθωμα ήταν συμβολικό (14.000 ευρώ ετησίως), μέχρι και το 2017, όταν έληξε το μισθωτήριο.

Η Περιφέρεια συνέχισε να πληρώνει το ενοίκιο μέχρι και το 2018, όμως, όπως είπε η κ. Πατουλίδου, για να γίνει η πληρωμή του μισθώματος για το 2019 απαιτείται η χορήγηση βεβαίωσης χρήσης ακινήτου, την οποία αρνείται να χορηγήσει το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιθυμεί την ανανέωση του συμβολαίου εκμίσθωσης και μάλιστα, όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης, έχουν εξασφαλιστεί σημαντικά κονδύλια για την περαιτέρω ανακαίνιση του χώρου.

Συμφωνία δεν έχει ακόμη υπάρξει, είπε η κ. Πατουλίδου, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο να γίνει ακόμη και η εκμίσθωση, ενώ διευκρίνισε ότι το ενδιαφέρον της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αφορά αποκλειστικά στο κινηματοθέατρο κι όχι ολόκληρο το κτήριο.

Η κ. Πατουλίδου τόνισε ότι αν και η Περιφέρεια παλεύει για να της παραχωρηθεί το κινηματοθέατρο, γίνονται παράλληλα και συζητήσεις για τη μεταφορά των παραστάσεων και δράσεων σε άλλο χώρο.