Skip to main content

Στον «αέρα» οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στη Χαλκιδική

Ανησυχία από τη μη έκδοση υγειονομικών πρωτοκόλλων – Δεν ξέρουν πώς και αν θα λειτουργήσουν οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων της Χαλκιδικής

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων της Χαλκιδικής και ευρύτερα της Ελλάδας καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν στο άνοιγμα τους, το οποίο τοποθετείται στις 15 Ιουνίου.

Και όλα αυτά την ώρα που οι ακυρώσεις πέφτουν σαν βροχή από Βορειοευρωπαίους και Δυτικοευρωπαίους ακόμη και για κρατήσεις που αφορούν τον Αύγουστο. Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στη Χαλκιδική αδημονούν να σώσουν την παρτίδα - όσο σώζεται - με τον εσωτερικό τουρισμό και με τους Βαλκάνιους, οι οποίοι φαίνονται «ζεστοί» ώστε να περάσουν τις θερινές τους διακοπές σε κάποια από τις όμορφες παραλίες της περιοχής. Δυστυχώς, όμως, όπως λένε οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων, δεν γνωρίζουν υπό ποιες συνθήκες θα λειτουργήσουν, γεγονός που τους προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το σχέδιο δράσης που εξέδωσε την προηγούμενη Παρασκευή το υπουργείο Τουρισμού, αφορά μόνο ξενοδοχεία με δυναμικότητα άνω των 50 δωματίων, αφήνοντας στην αναμονή χιλιάδες ιδιοκτήτες ενοικαζόμενων δωματίων.

«Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση. Δεν έχουν, ακόμη, εκδώσει τις σχετικές οδηγίες για τη λειτουργία των ενοικιαζόμενων δωματίων. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να περιμένουμε. Το τοπίο είναι ομιχλώδες για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα λειτουργήσουμε και αν τελικά θα έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε» τονίζει, μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Αριστοτέλης» Δημήτρης Χαδαλής.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα airbnb, για τα οποία δεν έχουν εκδοθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να μην γνωρίζουν υπό ποιους όρους θα τα λειτουργήσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Χαδαλή, αυτό που προβληματίζει τους ιδιοκτήτες ενοικαζόμενων δωματίων είναι το πόσο αυστηρά θα είναι, τελικά, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εκδοθούν εξηγώντας πως παραθαλάσσια χωριά στη Χαλκιδική, πχ. στα Νέα Ρόδα, στην Ιερισσό, καλύπτονται από τον αγροτικό γιατρό. Αν πρέπει να υπάρχει σύμβαση με γιατρό, όπως προβλέπεται στα ξενοδοχεία, προκειμένου να επιληφθεί της κατάστασης σε περίπτωση ύποπτος κρούσματος Covid-19, τότε η κατάσταση περιπλέκεται για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων.

«Το γεγονός πως δεν προκύπτει αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού, όπως αποσαφηνίζεται σε διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού, σαφώς και μας καθησυχάζει, ωστόσο το ζήτημα του γιατρού είναι κάτι που μας απασχολεί» αναφέρει ο κ. Χαδαλής.