Skip to main content

Στον «αέρα» η ημερομηνία συζήτησης για ευρωπαίκή βοήθεια στην Ελλάδα

Εξακολουθεί να μην έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία συζήτησης από Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την βοήθεια που θα μπορούσε να προσφερθεί στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος το
Εξακολουθεί να μην έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία συζήτησης από Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφερθεί στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως τόνισε ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Κατά τον κ. Αλταφάζ, για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει βοήθεια η ίδια η χώρα και η σχετική πολιτική απόφαση να ληφθεί κατόπιν από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής. «Δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία συζήτησης του θέματος από Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σύμφωνα με την οποία, εφόσον χρειαστεί, υπάρχει ετοιμότητα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μετά τη διευκρίνιση των τεχνικών λεπτομερειών οι οποίες συζητήθηκαν από το Eurogroup και το Συμβούλιο ECOFIN.

O εκπρόσωπος τόνισε ότι βασική θέση της Επιτροπής είναι και παραμένει η δήλωση του Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία: «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεσμεύονται να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική βούληση και να διεξαχθούν εποικοδομητικές συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο συντονισμένης βοήθειας προς την Ελλάδα.