Skip to main content

Στον «αέρα» η σημερινή εφημερία του Π.Γ.Ν. Λάρισας

Κυριολεκτικά στον αέρα βρίσκεται η σημερινή, γενική εφημερία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων γιατρών που καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του νοσοκομεί
Κυριολεκτικά στον αέρα βρίσκεται η σημερινή, γενική εφημερία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων γιατρών που καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Οι γιατροί, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, απέχουν από τα καθήκοντά τους υλοποιώντας απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, που ελήφθη με αφορμή την περικοπή κατά 25% από το υπουργείο Υγείας του κονδυλίου που αφορά στην πληρωμή των εφημεριών.

Ήδη, οι γιατροί των περισσοτέρων κλινικών και εργαστηρίων έχουν εξαντλήσει τις νόμιμες ώρες υπερωριών με αποτέλεσμα αυτά τα τμήματα να υπολειτουργούν, κατάσταση που ισχύει ακόμη και για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης των γιατρών, "υπό τις παρούσες συνθήκες η γενική εφημερία της 14.4.2010 και όλες οι εφημερίες του Απριλίου 2010 δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν με ασφάλεια."

Αναλυτικά η ανακοίνωση των ιατρών του Πανεπιστημιακού, οι οποίοι συνεχίζουν και την επίσχεση εργασίας τους, έχει ως εξής: «Οπως είναι γνωστό, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, οι εφημερίες των γιατρών είναι απλήρωτες από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ με τους προϋπολογισμούς που έχουν εγκριθεί για το 2010 είναι άγνωστο με ποιο τρόπο θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των τριών πρώτων μηνών του 2010 και  είναι πρακτικά αδύνατη η κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης για τους επόμενους μήνες. Τα προγράμματα εφημεριών που κατατέθηκαν για τον μήνα Απρίλιο έχουν αναπεμφθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο και με ευθύνη της ΔΥΠΕ και του  υπουργείου να λειτουργεί εφημερεύοντες γιατρούς. Καθώς οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν να εργάζονται από εδώ και πέρα σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει εφημερίες πέραν των 48 ωρών εβδομαδιαίως για τους ειδικούς και 52 για τους ειδικευόμενους το νοσοκομείο περιέρχεται σε λειτουργικό αδιέξοδο, καθώς δεν υπάρχουν προγράμματα αλλά και ούτε νόμιμος τρόπος  κατάρτισης προγραμμάτων για το υπόλοιπο του Απριλίου.

Με βάση τα παραπάνω η ΓΣ του συλλόγου αποφάσισε:
- Τη συνέχιση της επίσχεσης εργασίας μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων.
- Επιμένει στην πάγια θέση του Συλλόγου και του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου για την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας, όπως αυτά κατατίθενται μέχρι σήμερα.
- Επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα οι γιατροί των περισσοτέρων κλινικών και εργαστηρίων έχουν εξαντλήσει τις νόμιμες ώρες υπερωριών και τυχόν εξαναγκασμός σε υπερεργασία  είναι παράνομος και καταχρηστικός και θα επισύρει τις νόμιμες κυρώσεις.
- Η γενική συνέλευση εκτιμά τέλος ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η γενική εφημερία της 14.4.2010 και όλες οι εφημερίες του Απριλίου 2010 δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν με ασφάλεια. Στα περισσότερα τμήματα δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί ούτε για την κάλυψη των επειγόντων ούτε και για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών.
- Η ΓΣ καθιστά υπεύθυνη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την ΔΥΠΕ για το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε τη δημόσια υγεία το τελευταίο τρίμηνο, αρνούμενη να συζητήσει και να διαπραγματευτεί μια συνολική αναπροσαρμογή του συστήματος εφημεριών στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας.
- Η εφημερία της Τετάρτης 14-4-10 δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί. Το τμήμα επειγόντων θα λειτουργήσει με την ευθύνη απεργιακής επιτροπής για την διεκπεραίωση των απολύτως επειγόντων περιστατικών με στόχο την περιφρούρηση της ασφάλειας των βαρέως πασχόντων. Σε αυτά τα πλαίσια είναι αδύνατη η περίθαλψη και νοσηλεία ασθενών με προβλήματα υγείας που δεν είναι κρίσιμα για τη ζωή τους. Οι γιατροί του νοσοκομείου κάνουν έκκληση στους πολίτες να μην απευθύνονται στο νοσοκομείο παρά μονό για πολύ σοβαρούς  λόγους.
- Ζητάμε από τα αρμόδια όργανα της ΔΥΠΕ και του υπουργείου την εξαίρεση του νοσοκομείου από το σύστημα εφημεριών της πόλης και ζητάμε επίσης να μεριμνήσει για την διακομιδή των ασθενών από το ΤΕΠ του ΠΓΝΛ και από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλίας σε άλλα τριτοβάθμια κέντρα νοσηλείας, καθώς το Πανεπιστημιακό δεν είναι σε θέση να τους αποδεχτεί και να τους νοσηλεύσει με ασφάλεια.
- Τέλος, η συνέλευση αποφάσισε να ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές, καθώς η κατάσταση στην οποία περιέρχονται, με ευθύνη του υπουργείου, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.»