Skip to main content

Στον... αέρα ο σχεδιασμός για τη μετατροπή του Κόδρα σε μητροπολιτικό πάρκο

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν δέχεται να χαρακτηριστούν πράσινο 20,5 στρ. σε τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα - φιλέτο.

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε για ορισμένους (όχι για όλους) στην Καλαμαριά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία δικαιώνονται στην προσφυγή τους οι αξιωματικοί και ο συνεταιρισμός τους «Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, Θαλάσσης και Αέρος» (ΑΟΟΑ), στον οποίο καταλογίζεται ενιαία έκταση 20,5 στρεμμάτων εντός του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

Με την απόφαση αυτή μάλιστα του ΣτΕ ακυρώνεται ο χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης έκτασης ως αστικού πρασίνου, που είχε αποφασίσει το 2014 το υπουργείο Περιβάλλοντος και έχει καταχωρηθεί ως τέτοια και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Καλαμαριάς (επίσης του 2014).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων, η συγκεκριμένη έκταση θα πρέπει πλέον να αφαιρεθεί από τους σχεδιασμούς της προοπτικής του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, με τη μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο. Αυτή την προοπτική στηρίζει σύσσωμη η κοινωνία της Καλαμαριάς, αλλά και όλες οι δημοτικές παρατάξεις. Πλέον όμως με την αδυναμία να ενταχθούν στο συνολικό χώρο τα 20,5 στρ. τα δεδομένα ανατρέπονται... Εάν ο δήμος επιθυμεί στο εξής να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη έκταση στον σχεδιασμό του και να περιληφθούν στο μητροπολιτικό πάρκο, θα πρέπει να αποζημιώσει τον ΑΟΟΑ. Πράξη όχι άγνωστη στη σύγχρονη ιστορία του πρώην στρατοπέδου Κόδρα... Ή θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους (πολιτικούς, νομικούς εάν στέκουν) για να ανατρέψει τη σχετική απόφαση ή να την αναιρέσει.

Η συγκεκριμένη έκταση των 20,5 στρ. είναι επί της οδού Παπάγου και καταλαμβάνει τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα (ενιαία) από το ύψος του Les Zazous μέχρι το γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς στο χώρο της βιολογικής λαϊκής αγοράς. Θεωρείται προνομιούχος περιοχή και οποιαδήποτε άλλη χρήση της αλλάζει ουσιαστικά τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία αστικού μητροπολιτικού πάρκου, υπερτοπικής σημασίας.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν ήταν άγνωστη στις διοικήσεις του δήμου Καλαμαριάς. Δεδομένου ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο κυρώθηκε επισήμως το 2017 και η εκδίκαση της προσφυγής του ΑΟΟΑ έγινε το 2019 (εκλογική περίοδος), γνώση της απόφασης πρέπει να υπήρχε.

Με βάση την απόφαση του ΣτΕ δεν έχει το δικαίωμα επαναχαρακτηρισμού ο δήμος. Από την άλλη όμως η απόφαση δεν δίνει τόσο εύκολα (όπως διακινείται) το δικαίωμα στον ΑΟΟΑ να ανοικοδομήσει τα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα, δεδομένου ότι εντός αυτών υπάρχουν και δυο χαρακτηρισμένα διατηρητέα...

Ο δήμαρχος

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, "εμείς ως διοίκηση κληρονομήσαμε αυτή την εκκρεμότητα κι αυτή την απόφαση και προσπαθούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα, δίχως να βλαφτεί ο σχεδιασμός για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Κόδρα σε μητροπολιτικό πάρκο. Η απόφαση να ανατραπεί δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Είμαστε σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και προωθούμε τη λύση της απόδοσης στον δήμο των 20,5 αυτών στρεμμάτων, όπως και άλλων 5 στο πάρκο Κερασούντος, με τη διαδικασία της ανταλλαγής. Σαφώς και αυτή η απόφαση επηρεάζει τον συνολικό σχεδιασμό μας, όμως θέλουμε και η αντιπολίτευση να πάψει να είναι στείρα και να εννοεί αυτά που λέει περί κοινής προσπάθειας στη σχετική ανακοίνωσή της. Δεν μπορεί στη συζήτηση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπου φέρνουμε λύσεις για μια σειρά από τέτοια ζητήματα, να μη συναινεί...".

Μάλιστα, πηγές από τη διοίκηση του δήμου ανέφεραν την ενόχλησή τους από την ανακοίνωση τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης για το θέμα, καθώς σημείωναν πως η διοίκηση Δαρδαμανέλη κληρονόμησε το πρόβλημα και προσπαθεί να δώσει λύση και ορισμένοι που το χειρίστηκαν σήμερα... πέφτουν από τα σύννεφα.

Από το 2015...

Ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς και επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης "Συνεργασία για την Καλαμαριά", Θεοδόσης Μπακογλίδης, που γνωρίζει το θέμα επισήμανε στη Voria.gr ότι η σχετική προσφυγή είναι ανάμεσα στις πολλές που κατατέθηκαν κατά των προβλέψεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μεταξύ των οποίων και πολλές για ιδιοκτησίες εντός του πρώην στρατοπέδου. Η προσφυγή του ΑΟΟΑ κατατέθηκε το 2015, όμως δεν εξετάστηκε τα επόμενα τρία χρόνια, αντιθέτως συζητήθηκε το 2019, εν μέσω αυτοδιοικητικών εκλογών... Τον Ιούλιο του 2021 δημοσιεύτηκε.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπακογλίδης, "είναι ένα θέμα γιατί μαθαίνουμε τώρα για τη συγκεκριμένη απόφαση. Πιθανολογώ ότι ο δήμαρχος επέλεξε να κάνει πρώτα τις αναγκαίες επαφές σε πολιτικό επίπεδο με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με τον ΑΟΟΑ. Αυτή την περίοδο σχεδιάζεται το ειδικό χωρικό σχέδιο για το πρώην στρατόπεδο και τη μετατροπή του σε αστικό μητροπολιτικό πάρκο, υπερτοπικής σημασίας. Η απόφαση αυτή δημιουργεί προβλήματα στον σχεδιασμό. Μετά το 2010 έγιναν απαλλοτριώσεις εκτάσεων ιδιωτών με αξιώσεις, στη συνέχεια παραχωρήθηκαν στον δήμο τα περίπου 200 στρ. και ο χώρος θεωρήσαμε ότι είχε θωρακιστεί πλέον το 2015, με την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Θεωρώ ότι ο δήμαρχος πρέπει να συναντηθεί με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και να κινηθεί σε δυο κατευθύνσεις. Η πρώτη σε πολιτικό επίπεδο να επιδιώξει συνάντηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με τον ΑΟΟΑ. Η δεύτερη σε νομικό επίπεδο εξαντλώντας τα περιθώρια αντίδρασης. Αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα. Επειδή μάλιστα το πρώην στρατόπεδο Κόδρα δεν αφορά μόνο στην Καλαμαριά, αλλά είναι ένας μητροπολιτικός, υπερτοπικής σημασίας χώρος, ένα πάρκο για όλη τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να αναδείξουμε αυτή τη διάσταση σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Δεν πρέπει να σταυρώσουμε τα χέρια. Σε πρώτη φάση ως παράταξη θα αναδείξουμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας".

Εκκρεμότητες

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά», Άρης Τεμεκενίδης, «στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης η συγκεκριμένη απόφαση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ουδείς από εμάς γνώριζε ότι είναι σε εξέλιξη μια τέτοια εκκρεμότητα στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Η συγκεκριμένη ενιαία έκταση των τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων έχει παραχωρηθεί από τη δεκαετία του 1950 στους αξιωματικούς και πρέπει να εξετάσουμε νομικά κατά πόσο ισχύει ως ιδιοκτησία, αλλά και τι λέει για όλα αυτά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στην ίδια έκταση περιλαμβάνονται ακόμη και χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτήρια από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων. Ενώ είμαστε στη συζήτηση για τη δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου σε όλη την έκταση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα φαίνεται πως με αυτή την απόφαση αρχίζει να... ξηλώνεται το πουλόβερ».

Στην περίπτωση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα οι εκκρεμότητες είναι αυτές που πήγαν πίσω όλους τους κατά καιρούς σχεδιασμούς για την αξιοποίησή του ως μητροπολιτικού πάρκου. Το ιδιοκτησιακό είναι η μεγαλύτερη πληγή ενός από τα πιο σημαντικά φιλέτα της Θεσσαλονίκης. Διότι η εκκρεμότητα με τον ΑΟΟΑ δεν ήταν η μόνη. Μια ματιά τους προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων του δήμου Καλαμαριάς μπορεί να δώσει την πραγματική εικόνα που επικρατεί στο πρώην στρατόπεδο. Ο δήμος υποχρεώνεται διαρκώς σε αποζημιώσεις μικροϊδιοκτητών εκτάσεων εντός του πρώην στρατοπέδου. Τα διοικητικά δικαστήρια βγάζουν διαρκώς τέτοιες αποφάσεις, ευτυχώς με το αντίτιμο να είναι χαμηλό... Για να έχει κάποιος μια εικόνα της σημερινής κατάστασης, πρέπει να γνωρίζει ότι πριν από τέσσερα χρόνια (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) παραχωρήθηκαν στον δήμο 203 στρ. του χώρου. Από την κυβέρνηση Σαμαρά είχαν αποζημιωθεί (και παραχωρηθεί στον δήμο) άλλα 50 στρ. και σε εκκρεμότητα έμειναν τα 20,5 στρ. του ΑΟΟΑ και άλλα 30 στρ. διάσπαρτων ιδιοκτησιών. Ο ενιαίος χαρακτήρας των 20,5 στρ. πάντως είναι αυτός που ανατρέπει τα σχέδια για το μητροπολιτικό πάρκο, όπως ομόφωνα όλες οι δημοτικές παρατάξεις επιθυμούν.

Για να κατανοήσει κάποιος το μέγεθος του προβλήματος των αποζημιώσεων για τον δήμο Καλαμαριάς θα πρέπει να έχει υπόψη του, όπως υπογραμμίζει ο κ. Δαρδαμανέλης, ότι το κόστος των αποζημιώσεων στο εξής συνολικά ξεπερνάει τα 300 εκ. ευρώ. Κι αυτά δεν αφορούν μόνο στις εκκρεμούσες αποζημιώσεις για τις εκτάσεις του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, αλλά αποτελούν συνολικό βάρος για τον οργανισμό του δήμου. Μόνο για τις αποζημιώσεις στην οδό Σοφούλη το κόστος φτάνει στα 100 εκ. ευρώ!

«Όλοι, διοίκηση και αντιπολίτευση, θέλουμε να γίνει πάρκο το πρώην στρατόπεδο. Γι' αυτό δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς. Τώρα πρέπει να διερευνήσουμε όλοι από κοινού τους τρόπους για να μην εξαιρεθεί από τον χώρο αυτή η έκταση. Είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Βάσει του ΓΠΣ επρόκειτο να καταργηθούν τα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα, που είχαν χαρακτηριστεί αστικό πράσινο, για να θωρακίσουμε περισσότερο τον χαρακτήρα του μητροπολιτικού πάρκου. Δεν είναι τώρα η ώρα για να αναζητηθούν ευθύνες. Τώρα προέχει να να προασπίσουμε το πάρκο μας», επισήμανε ο κ. Τεμεκενίδης.

Ανακοίνωση

Η σχετική ανακοίνωση τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης:

«Σοβαρές και πολύ αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση του πρ. στρατοπέδου Κόδρα!

Τη στιγμή που ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, με κυριότερο και κεντρικό εκφραστή το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, συζητά και διαμορφώνει όρους και βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, ως Υπερτοπικού Άλσους – Πάρκου, έρχεται ως ΒΟΜΒΑ η απόφαση 1102/2021 του ΣτΕ, η οποία δικαιώνει τον «Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών» – ΑΟΟΑ και ...αποχαρακτηρίζει περισσότερα από 20 στρέμματα μέσα στο πρώην στρατόπεδο!

Δεν είναι η ώρα ν' αναζητηθούν ευθύνες από την προηγούμενη και την τωρινή Διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς. Άλλωστε οι παραχωρήσεις των επίμαχων Ο.Τ έγιναν στις πιο σκοτεινές περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας, αμέσως μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο που έζησε η Πατρίδα μας και μάλιστα σε μια εποχή που η Καλαμαριά δεν είχε αποκτήσει ακόμα Αιρετό Δήμαρχο..!

Τώρα,όμως, είναι η ώρα που ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οφείλουμε να αναμετρηθούμε με την ευθύνη του μέλλοντος! Είναι η στιγμή να φανούμε αντάξιοι στην κληρονομιά που μας άφησανοι προηγούμενες γενιές και έχουμε ηθική υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες.

Μέσα στις επόμενες μέρες αποτελεί επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί, νομικά και μαζικά, η πρώτη αντίδραση της πόλης απέναντι σε κάθε προσπάθεια,η οποία οδηγεί στη μετατροπή του πολυπόθητου ΠΑΡΚΟΥ ΜΑΣ σε οικόπεδο-φιλέτο για χοντρά πορτοφόλια! Η ανάγκη να περιφρουρηθεί με κάθε τρόπο ο τελευταίος μεγάλος πνεύμονας πρασίνου της Ανατολικής Θεσσαλονίκης γίνεται αντιληπτή ως αυτονόητη υποχρέωση!

Ο λόγος και οι πρωτοβουλίες πρέπει να συντονίσουν το σύνολο των πολιτών, όχι μόνο της Καλαμαριάς, αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης. Διεκδικούμε το πρώην στρατόπεδο Κόδρα για όλους. Διεκδικούμε το Μεγάλο Πάρκο της Καλαμαριάς, ως χώρο πρασίνου, αναψυχής και ανάσας για ολόκληρη την πόλη!

Οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων:

Συνεργασία για την Καλαμαριά, Θεοδόσης Μπακογλίδης

Καλαμαριά Πρώτη Ξανά, Άρης Τεμεκενίδης

Η Καλαμαριά που μας Αξίζει, Αβραάμ Περσίδης

Καλαμαριά Αλλιώς, Νίκος Γαβριήλ».