Skip to main content

Στον «αέρα» παραμένει η τιμή του οβελία

Ούτε και χθες, στο πολυανεμενόμενο παζάρι της Δράμας, κατάφεραν να δώσουν τα χέρια κτηνοτρόφοι και έμποροι

Στον «αέρα» συνεχίζει και παραμένει το θέμα της τιμής με την οποία θα προμηθευτούν τα ελληνικά νοικοκυριά τον οβελία για το πασχαλινό τους τραπέζι, καθώς ούτε και χθες οι κτηνοτρόφοι κατάφεραν να δώσουν τα χέρια με τους εμπόρους. Το πολυαναμενόμενο ραντεβού τους στο μεγάλο παζάρι της Δράμας, δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα με τις δύο πλευρές να στυλώνουν τα πόδια τους και να μην κάνουν βήμα πίσω από τις αρχικές τους θέσεις. Οι παραγωγοί επέμειναν να μην βάζουν νερό στο κρασί τους, ζητώντας τουλάχιστον τις περσινές τιμές των 6,5 με 7 ευρώ το κιλό, δεδομένου ότι «οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη φέτος» κι αντίστοιχα οι έμποροι να μη δίνουν τίποτε περισσότερο από 6 ευρώ το κιλό.

Η ένταση και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις δεν οδήγησαν σε υποχώρηση τη μία ή την άλλη πλευρά, με συνέπεια το παζάρι να μην τελεσφορήσει. Για το τι μέλλει γενέσθαι; Οι κτηνοτρόφοι προσβλέπουν στο να λειτουργήσει ο άγραφος νόμος της αγοράς και ενόψει πιθανών ελλείψεων κρέατος, όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα, να πιεστούν οι έμποροι και να ξανακαθίσουν στο τραπέζι κομίζοντας μια νέα βελτιωμένη προσφορά. Πόσο πιθανό είναι αυτό; Ίσως και καθόλου, αν λάβει κανείς υπόψη του τη στάση που έχουν υιοθετήσει οι έμποροι, υποστηρίζοντας πως θα καλύψουν τα κενά με εισαγωγές αμνοεριφίων από γειτονικές χώρες.

Βέβαια, το επιχείρημά τους ίσως και να είναι μια απλή «μπλόφα», καθώς η χρονική σύμπτωση του Ορθόδοξου με το Καθολικό Πάσχα, δημιουργεί συνθήκες αυξημένης ζήτησης αμνοεριφίων και από χώρες της κεντρικής και της δυτικής Ευρώπης, οι οποίες απευθύνοντας σε Βουλγαρία, Σκόπια και Ρουμανία, από όπου συνήθως κάνει εισαγωγές και η Ελλάδα.

Την κατάσταση καθιστά ακόμη πιο δύσκολη για τη δυνατότητα κάλυψης των εγχώριων αναγκών η «επέλαση» του Τούρκων εμπόρων κρέατος που έχουν «σκουπίσει» μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων και όχι μόνο από τις ελληνικές στάνες. Σύμφωνα με εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κλάδου ήδη το διάστημα που προηγήθηκε το… δρόμο για την Τουρκία «πήραν» περισσότερα από 3.000 αμνοί βάρους άνω των 20 κιλών, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός από μοσχάρια.

Οι μαζικές αγορές από τους Τούρκους, όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές του χώρου, έχουν να κάνουν με τα κίνητρα που δόθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση για δημιουργία μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων και με την αύξηση της κατανάλωσης εξαιτίας της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και του τουριστικού ρεύματος στη γειτονική χώρα. Επιπλέον μεγάλες τουρκικές εξαγωγικές εταιρίες ανέλαβαν από φέτος των εφοδιασμό σε κρέας αγορών της Ανατολής, όπως το Ιράν και το Ιράκ.