Skip to main content

Στον... αέρα πλέον η πλαζ Αρετσούς μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ Καλαμαριάς

Τι σημαίνει η μη αποδοχή της παραχώρησης της πλαζ από την ΕΤΑΔ στον δήμο Καλαμαριάς - Μπλόκαρε τη σύμβαση η αντιπολίτευση.

Στον... αέρα έμεινε πλέον η πλαζ Αρετσούς, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, όπου η αντιπολίτευση δεν ενέκρινε την αποδοχή της παραχώρησης, με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της διοίκησης του δήμου και της ΕΤΑΔ, που είναι ο κύριος του ακινήτου.

Η αντιπολίτευση άναψε «κόκκινο» στην παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς, βάζοντας «stop» και στο σχεδιασμό του δήμου για την αξιοποίησή της. Στην ουσία πλέον οτιδήποτε λειτουργεί ο δήμος στην πλαζ είναι σε καθεστώς «παρανομίας» ή ιδιότυπης «αυτοδιαχείρισης», ενώ δεν μπορούν να γίνουν οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις έργων, εξωραϊσμού και αξιοποίησης του χώρου και των ακινήτων του.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν θυελλώδης, καθώς ο μεν δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, υποστήριξε πως το τελικό παραχωρητήριο είναι ό,τι πιο συμφέρον μπορούσε να επιτευχθεί στο πλαίσιο της νομιμότητας για τον δήμο και επισήμανε την ανάγκη να εγκριθεί η σύμβαση παραχώρησης για να μην μπει η πλαζ σε περιπέτειες και χαθεί η ευκαιρία αξιοποίησής της, η δε αντιπολίτευση επέμεινε να συνεχιστεί ο αγώνας προκειμένου να επιτύχει ο δήμος δωρεάν παραχώρηση, χωρίς την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου για τη χρήση του στην ΕΤΑΔ.



Τι θα γίνει από εδώ και πέρα:

1. Η πλαζ θα παραμείνει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ.

2. Ο δήμος δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή παρέμβαση πόσω μάλλον να υλοποιήσει τις σχεδιαζόμενες επεμβάσεις βελτίωσης και λειτουργίας του χώρου.

3. Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις και όλες οι δραστηριότητες εντός της πλαζ είναι βάσει νόμου παράνομες.

4. Ανά πάσα στιγμή η ΕΤΑΔ μπορεί να κινήσει διαδικασίες αποβολής ή σε διαγωνισμό για την παραχώρηση της πλαζ σε ιδιώτες...

Κι όλα αυτά όταν σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης του δήμου, εφόσον εγκρινόταν η σύμβαση παραχώρησης από την ΕΤΑΔ στον δήμο Καλαμαριάς, την άνοιξη του 2022 η πλαζ θα άνοιγε για το κοινό με πλήρως ανακαινισμένους χώρους.

Το παραχωρητήριο προέβλεπε τη χρήση του ακινήτου από τον δήμο για 35 χρόνια με όλες τις εμπορικές δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται στην περιοχή και σε αντάλλαγμα την υποχρέωση καταβολής 20% επί του τζίρου των καταστημάτων στην ΕΤΑΔ. Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς η ΕΤΑΔ διαπραγματευόταν για ποσοστό 50%, όμως η διοίκηση του δήμου επιδίωξε και πέτυχε το 20%, που είναι και το ελάχιστο ποσοστό που προβλέπεται από τον σχετικό νόμο του 2017. Επίσης, αρχικά η ΕΤΑΔ παραχωρούσε το χώρο για 15 χρόνια, όμως έπειτα από τις διαπραγματεύσεις δέχτηκε παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς για 50 χρόνια.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε σε έναν όρο που αφορά στον επαναπροσδιορισμό του τιμήματος, εκφράζοντας το φόβο ότι ανά πάσα στιγμή και ειδικά μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων βελτίωσης του χώρου, η ΕΤΑΔ μπορεί να ζητήσει είτε μεγαλύτερο ποσοστό, είτε να εμπλακεί ιδιώτης επενδυτής στην πλαζ, την ώρα που όλες τις παρεμβάσεις θα έχει πληρώσει ο δήμος. Μάλιστα, επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, που είναι 'φιλέτο', τμηματικά από τη διοίκηση του δήμου». Εξαιρουμένης της Λαϊκής Συσπείρωσης, που ζήτησε την άνευ όρων παραχώρηση της πλαζ στον δήμο, οι υπόλοιπες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις κατέθεσαν δική τους πρόταση, ζητώντας να μην παραχωρηθεί η πλαζ στον δήμο με το αντίτιμο του 20%.

Ο κ. Δαρδαμανέλης χαρακτήρισε τη σύμβαση άκρως συμφέρουσα για τον δήμο και προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης. Επισήμανε δε ότι τα προηγούμενα παραχωρητήρια βάσει των οποίων ο δήμος λειτουργούσε την πλαζ Αρετσούς έληξαν το 2013 και το 2016 και πλέον όλα είναι στον... αέρα, αφού η δημοτική επιχείρηση που διαχειρίζεται την πλαζ λειτουργεί στα όρια της νομιμότητας.

Όπως δήλωσε ο κ. Δαρδαμανέλης, «δέκα χρόνια παλεύει η Καλαμαριά αυτό το ζήτημα και όταν επιτέλους πετυχαίνουμε τα ελάχιστα προαπαιτούμενα σύμφωνα με τον νόμο του 2017 ορισμένοι πετούν την μπάλα στην κερκίδα. Εμείς προσπαθούμε να σώσουμε έναν δημόσιο χώρο και ορισμένοι για μικροπολιτικούς λόγους μπλοκάρουν τη μόνη βιώσιμη και συμφέρουσα για την κοινωνία μας λύση, επειδή δεν θέλουν να δεχτούν ότι η πολιτική μας έχει αποτέλεσμα, επειδή δεν θέλουν αυτή η διοίκηση να κάνει έργο για τους πολίτες κι επειδή θεωρούν ότι εκκρεμότητες που δεν έκλεισαν επί 30 χρόνια δεν πρέπει να κλείσουν ποτέ. Δεν θέλουν να πάει ο τόπος μπροστά, να αναβαθμιστεί η παραλία μας και να αναδειχθεί η ιστορικότητα και η αξία της. Καταδικάζουν τον τόπο».