Skip to main content

Στον Αρειο Πάγο το αίτημα έκδοσης του Ρώσου Μr Bitcoin - Οι μάρτυρες

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, ο λεγόμενος «Mr Bitcoin» αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι ουδέποτε είχε ρόλο διαχειριστή της πλατφόρμας.

Στο αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του «Mr Bitcoin» καλείται να απαντήσει σήμερα ο Άρειος Πάγος, ενώπιον του οποίου αναμένεται να οδηγηθεί ο Αλεξάντερ Βίνικ, που κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Ο 38χρονος φέρεται σύμφωνα με το αμερικανικό ένταλμα ως διαχειριστής της πλατφόρμας BTC-e  μέσω της οποίας ξέπλενε βρώμικο χρήμα από τα κέρδη εγκληματικών δραστηριοτήτων, την περίοδο 2011-2016.

Ο Βίνικ αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει ότι ουδέποτε είχε ρόλο διαχειριστή της πλατφόρμας, μεταδίδει το iefimerida.gr.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας καλείται να επιλέξει την χώρα στην οποία θα εκδοθεί καθώς τον ζητούν και οι Ρώσοι. Ήδη το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις και με δύο διαφορετικές συνθέσεις έχει αποφασίσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ για την απάτη μαμούθ (αλλά και) στη Ρωσία, τη χώρα καταγωγής του δηλαδή, που τον εκζητά για μια "μικροαπάτη" 10.000 ευρώ. Μάλιστα ο ίδιος συναίνεσε να εκδοθεί στη Ρωσία.

Σήμερα στο δικαστήριο αναμένεται να εμφανιστούν δυο μάρτυρες για την υπερασπιστική θέση του Βίνικ: ο Ιβαν Ταρτανίκοφ, υπάλληλος κρατικών σιδηροδρόμων στη Ρωσία, αλλά και ο Σεργκέι Μάιζους, ο οποίος  έχει καταθέσει αγωγή στην Κύπρο κατά του εκζητούμενου Βινικ, ισχυριζόμενος ότι είναι ο ιδιοκτήτης της κυριότερης εκ των εταιρειών που διακινεί το χρήμα.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Ρώσος εκζητούμενος εμφανίζεται στο ανώτατο δικαστήριο καθώς την πρώτη έλειπαν δυο σημαντικοί για τον κατηγορούμενο μάρτυρες, και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν συζητήθηκε.

Εάν και ο Άρειος Πάγος ταχθεί με την άποψη του συμβουλίου Εφετών και πει ναι στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, το επόμενο βήμα του Ρώσου εκζητούμενου θα είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο για την έκδοση του η μη, θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.