Skip to main content

Στον Χρήστο Στυλιανίδη το βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης» από τον ΟΠΕΚ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξήρε τον Ευρωπαίο Επίτροπο τονίζοντας πως αντιπροσωπεύει τις αξίες και το πραγματικό νόημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Mε το Βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης» βραβεύτηκε για την προσφορά του στην Ευρώπη και στην Κύπρο από τον Όμιλο Πολιτικού Εκσυγχρονισμού της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) ο Ευρωπαίος Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Για τον βραβευθέντα μίλησαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (μέσω οπτικογραφημένου μηνύματος), η πρώην Επίτροπος της ΕΕ για την Ναυτιλία & Αλιεία Μαρία Δαμανάκη και ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ο Χρήστος Στυλιανίδης «είναι το καλύτερο άτομο», που αντιπροσωπεύει την Ένωσή μας, τις αξίες μας και το πραγματικό νόημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Ο Χρήστος ουδέποτε δίστασε να υπερασπιστεί όποτε χρειάστηκε τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο. Και εδώ στην Ευρώπη. Παντού εδώ στην Ευρώπη. Ήταν πάντα ο πρώτος που απαντά στο κάλεσμα όποτε έχουμε χτυπηθεί από τραγικές πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμούς και άλλες καταστροφές. Σε στιγμές ανάγκης, οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν στο Χρήστο», τόνισε.

Επίσης , ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι ο κ. Στυλιανίδης σκέφτηκε την ιδέα και το σχέδιο για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και ότι «χάρη σ` αυτόν και το πρόγραμμά του, το rescEU, σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να αντιδρούμε πιο γρήγορα και να αντιδρούμε πιο καλά από ποτέ».

Αναφερόμενος στο Βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης», ο πρόεδρος της Ε.Ε. είπε ότι πήρε το όνομά του από ένα πραγματικό Ευρωπαίο, «έναν άνθρωπο ο οποίος έκανε τόσα πολλά για την Κύπρο και τόσα πολλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η κ. Δαμανάκη είπε ότι πρόκειται για «ένα εξαιρετικό βραβείο σε έναν εξαιρετικό άνθρωπο» και μίλησε για το κύρος και το ανθρωπιστικό έργο του κ. Στυλιανίδη σε όλο τον κόσμο. Ο ΟΠΕΚ, είπε η κ. Δαμανάκη, βραβεύει έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει ακόμη πολύ μέλλον μπροστά του.

Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε τον κ. Στυλιανίδη ως «έναν πολιτικό με ήθος, εντιμότητα, μετριοφροσύνη, έναν εκσυγχρονιστή με αφοσίωση προς το ευρωπαϊκό μοντέλο». Ο τέως ΥΠΕΞ απευθυνόμενος στον κ. Στυλιανίδη είπε: «ξέρω ότι και η Ευρώπη και η Κύπρος ξέρουν ότι δεν έφτασες σε ηλικία που ο δρόμος σου τελειώνει εδώ» και πρόσθεσε «επομένως πρέπει να προβληματιστείς πώς θα αξιοποιήσεις το κεφάλαιο που συμμάζεψε όλη αυτή η επιτυχής πορεία».

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τόνισε ο Χρ.Στυλιανίδης, ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση της Κύπρου από τότε που έγινε ανεξάρτητο κράτος. «Η ΕΕ είναι η ασπίδα προστασίας μας και η εγγύηση της ευημερίας του λαού μας και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το εκτιμήσουμε. Όταν άρχιζε αυτή η προσπάθεια, ούτε αυτονόητη ήταν, ούτε δεδομένη η θετική κατάληξή της», σημείωσε ο Επίτροπος.

Ο Χρ. Στυλιανίδης μίλησε για τη φιλία του με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη και την προσφορά του στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

«Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι η ασφάλεια και η εγγύηση της Κύπρου. Υποστήριξε ότι όποιος πιστεύει ότι μπορεί να μοιραστεί η Κύπρος σε ευρωπαϊκή και μη ευρωπαϊκή ρισκάρει να συγκρουστεί με την ίδια την ιστορία, με την ίδια την γεωγραφία. «Εάν αφήσουμε αυτή τη σύγκρουση να οδηγηθεί στα άκρα, πάντα κερδίζει η γεωγραφία. Αυτή είναι η τραγική διάσταση του Κυπριακού», κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης.