Skip to main content

Με επιγραφές ή στον δήμο Θεσσαλονίκης τα αγάλματα των Σκοπίων

Η συμφωνία για την ονομασία της γειτονικής χώρας προβλέπει τη μεταφορά των αλυτρωτικών αγαλμάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης ή την τοποθέτηση επιγραφών.

Τη μεταφορά των αλυτρωτικών αγαλμάτων των Σκοπίων στον δήμο Θεσσαλονίκης ή την τοποθέτηση επιγραφών, με τις οποίες θα καθίσταται σαφές πως αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού, προβλέπει η συμφωνία με τα Σκόπια για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Όπως αναφέρεται στο non paper της ελληνικής κυβέρνησης με τα βασικά σημεία της συμφωνίας θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ).

Η κυβέρνηση μάλιστα υπενθυμίζει πως ήδη οι γείτονες έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου, του αυτοκινητοδρόμου και του σταδίου τους.

Σημειώνεται πως τα αγάλματα και τα μνημεία που έχουν στηθεί στα Σκόπια υπήρξαν αποτέλεσμα της εθνικιστικής και αλυτρωτικής πολιτικής του Γκρουέφσκι εις βάρος της Ελλάδας.