Skip to main content

Στον... ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κολλάει η ανάδειξη της πόλης σε hub καινοτομίας

Η δημόσια διοίκηση συνιστά εμπόδιο για το ίδιο το κράτος, που εξαιτίας των διαδικασιών που το ίδιο έχει θεσπίσει, δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

Όπως αναδείχθηκε, καταδείχθηκε, υπογραμμίστηκε και τελικά αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου για την πορεία του σχεδίου δημιουργίας Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η δημόσια διοίκηση. Όχι μόνο για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά που ταλαιπωρείται κάθε φορά που χρειάζεται να εξυπηρετηθεί. Ούτε μόνο για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ενώ δουλεύει και για τα ταμεία του δημοσίου αντιμετωπίζει καθημερινά τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, την κακονομία, τη διαφθορά και την κακή πρόθεση.

Η δημόσια διοίκηση συνιστά εμπόδιο για το ίδιο το κράτος, που εξαιτίας των διαδικασιών που το ίδιο έχει θεσπίσει, αλλά και των προσώπων που το υπηρετούν με τη νοοτροπία που η ίδια έχει καλλιεργήσει, δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Αδυνατεί να επιτελέσει την αποστολή του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και περιορίζεται να καταναλώνει πόρους, να απασχολεί εργαζομένους και συχνά να παράγει πολιτικά αποτελέσματα τέτοια, που απλώς διασφαλίζουν την επανάληψη ενός άγονου και βασανιστικού κύκλου, ο οποίος –για να λέμε όλη την αλήθεια- για κάποιους αρκετούς ανάμεσα μας συνιστά μεροκάματο και για κάποιους λίγους διαδρομή εξουσίας και πλουτισμού.

Στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου, στην οποία πρωταγωνίστησαν η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης ΑΕ κ. Παντελής Αγγελίδης ειπώθηκαν πολλά. Ας μη ξεχνάμε ότι η εξαγγελία της Ζώνης έγινε τον Σεπτέμβριο του 2004 και 14 χρόνια μετά μόλις αχνοφαίνονται κάποια πρώτα αποτελέσματα.

Πέρα από τις εξαγγελίες που αφορούν την υλοποίηση της Ζώνης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και για τις οποίες αναλυτικά έγραψε από χθες η Voria.gr (δείτε εδώ), σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφύονταν προβλήματα και καθυστερήσεις, που το ίδιο το ελληνικό κράτος βάζει στην υλοποίηση και προώθηση του έργου. Επειδή τα θέματα των αδειοδοτήσεων θεωρούνται –και ίσως είναι, αν και δεν θα έπρεπε – κάπως θεωρητικά και δυσνόητα για τους μη έχοντες την κατάλληλη εξειδίκευση, αξίζει να σταθούμε σε δύο πρακτικά θέματα που είναι ταυτόχρονα κατανοητά στον καθένα που τα ακούσει και απολύτως ακατανόητα επειδή συμβαίνουν, ενώ με όρους απλής λογικής κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Πρώτον, η ΑΖΚ ΑΕ, μία εταιρία που ανήκει κατά 100% στο ελληνικό δημόσιο, κατάφερε μετά κόπων και βασάνων να της παραχωρηθεί προς χρήση από το ελληνικό δημόσιο, συγκεκριμένα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έκταση 60 στρεμμάτων στη Θέρμη, για να αναπτύξει τον πρώτο της θύλακα. Στα 60 στρέμματα υπάρχουν 20 στρέμματα δομημένου χώρου και ειδικότερα αποθηκευτικοί χώροι σιτηρών και άλλων προϊόντων, οι οποίοι, πλέον, δεν χρησιμοποιούνται, αφού καινοτομία και αποθηκευμένο σιτάρι ή καλαμπόκι είναι ασύμβατες δραστηριότητες. Παρά την προσπάθεια των μελετητών να εντάξουν τα κτίρια αυτά –εννοείται με κάποιο εκσυγχρονισμό και προσαρμογή- στο πλάνο του θύλακα, απεδείχθη ότι μόνο το ένα μπορεί να αξιοποιηθεί. Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα; Κανείς δεν μπορεί να τα κατεδαφίσει για να ελευθερώσει την έκταση. Και πάντως όχι η ΑΖΚ ΑΕ, αφού της έχουν παραχωρηθεί μόνο για χρήση. Εννοείται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δε δείχνει ιδιαίτερη προθυμία για κάτι τέτοιο. Προφανώς κανείς δεν υπογράφει για να «καταστραφεί» η περιουσία του Δημοσίου! Καλύτερα να ρημάζει χωρίς υπογραφές κι ευθύνες, παρά να αξιοποιηθεί, οπότε χρειάζονται υπογραφές, τις οποίες θα πρέπει να βάλουν κάποιοι που έμαθαν ακριβώς το αντίθετο, να μην αναλαμβάνουν καμία ευθύνη.

Δεύτερον, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε χώρο οι άνθρωποι της ΑΖΚ ΑΕ -μιας εταιρίας που ανήκει 100% στη Δημόσιο, εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών και στεγάζεται στο κτίριο του πρώην υπουργού Μακεδονίας Θράκης, δίπλα στο γραφείο της κ. Κόλλια – Τσαρουχά- απευθύνθηκαν και πάλι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που διαθέτει παράπλευρες εκτάσεις. Ζήτησαν, λοιπόν, 40 στρέμματα που συνορεύουν με τη δική τους έκταση. Συζήτησαν το θέμα με τον κ. Αποστόλου, ο οποίος χαρακτήρισε το αίτημα «λογικό». Προφανώς και αποδεκτό και πραγματοποιήσιμο. Αμ, δε! Το Διοικητικό Συμβούλιο του επίσης κρατικού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενός φορέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που εδρεύει στην Αθήνα, έκανε αρνητική εισήγηση, διότι όπως ισχυρίζεται αυτά τα συγκεκριμένα 40 στρέμματα χρησιμοποιούνται για πειραματικές καλλιέργειες! Το θέμα σταμάτησε κάπου εκεί, διότι –όπως ο καθένας καταλαβαίνει- οι… πειραματικές καλλιέργειες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν μπορούν να φυτευτούν πουθενά αλλού, στη χώρα που λέγεται Ελλάδα και στον πλανήτη που λέγεται Γη!

Τα συμπεράσματα από τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου είναι αυτό που επιβεβαίωσε η κ. Κόλλια. Έτσι έχουν τα πράγματα στο κράτος. Όπως είπε διπλωματικά –στο κάτω κάτω υφυπουργός είναι η γυναίκα, οφείλει να βλέπει το τρύπιο ποτήρι μισογεμάτο- τα πράγματα δεν κινούνται όσο γρήγορα θα έπρεπε. Πιθανότατα εννοούσε το βαθύτατα ανθρώπινο «εμείς κάνουμε ότι μπορούμε και οι καταστάσεις βελτιώνονται».

ΥΓ. Κανένα Μνημόνιο, ούτε του Γιώργου Παπανδρέου, ούτε του Αντώνη Σαμαρά, ούτε του Αλέξη Τσίπρα δεν φταίει για τον τρόπο οργάνωσης του ελληνικού κράτους, ούτε για τη νοοτροπία και το στιλ της δημόσιας διοίκησης. Γι’ αυτό και η οποιαδήποτε έξοδος από μόνη της δεν θα λύσει τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τον ορθολογισμό, την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
ΥΓ2. Όταν όλα αυτά συμβαίνουν στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, που ακόμη παραμένει επί χάρτου, φανταστείτε τι γίνεται στα υπόλοιπα, τα μεγαλύτερα, τα χειροπιαστά.
ΥΓ3. Όταν όλα αυτά διαμείβονται μεταξύ υπουργείων και φορέων του σκληρού πυρήνα του δημοσίου, φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί όταν το δημόσιο έχει απέναντί του κάποιον ιδιώτη
ΥΓ4. Με βάση το επίσημο site «κύριο αντικείμενο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η ανάπτυξη ή/και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων & τροφίμων, την καθιέρωση και πιστοποίηση ορθών γεωργικών πρακτικών και τους ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής-διακίνησης του γάλακτος και κρέατος στη χώρα». Σκεφτείτε τι αντιμετώπιση θα είχε η ΑΖΚ ΑΕ εάν χθες δεν ανακοίνωνε ότι στον πρώτο της θύλακα –στα 60 κουτσουρεμένα στρέμματα που της έχουν παραχωρηθεί και στα άλλα 40 που ζητάει- θα δημιουργήσει το πρώτο στην Ευρώπη «Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή», αλλά θα επικέντρωνε το ενδιαφέρον της σε κάποιο άλλο τομέα, που δεν θα είχε σχέση ούτε με την αγροτική παραγωγή, ούτε με τα τρόφιμα.
ΥΓ5. Αυτά βλέπει υφυπουργός της σημερινής κυβέρνησης –όχι η κ. Κόλλια, άλλος- και εισηγείται με πάθος στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ιδιώτες για να γίνουν πράξη κάποια μεγαλεπήβολα σχέδια στη Θεσσαλονίκη. «Αφού το κράτος δεν μπορεί και η Ζώνη Καινοτομίας είναι η απόδειξη» λέει χαρακτηριστικά.