Skip to main content

Στον Έλληνα πρέσβη ο «Φάκελος της Κύπρου»

Το τελικό πόρισμα της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων για το «Φάκελο της Κύπρου» παρέδωσε σήμερα στον πρέσβη της Ελλάδος στη Λευκωσία Βασίλη Παπαϊωάννου, αντιπροσωπεία της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής

Το τελικό πόρισμα της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων για το «Φάκελο της Κύπρου» παρέδωσε σήμερα στον πρέσβη της Ελλάδος στη Λευκωσία Βασίλη Παπαϊωάννου, αντιπροσωπεία της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Ο Έλληνας πρέσβης ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της Επιτροπής και δήλωσε ότι θα φροντίσει να περιέλθει το πόρισμα πάραυτα στην Αθήνα, στη Βουλή των Ελλήνων.

Συνεχάρη δε την Επιτροπή για το πολύτιμο έργο το οποίο έχει επιτελέσει και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα προσθέσει πολύτιμο στο υλικό, στο, ήδη υπάρχον, από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον «Φάκελο της Κύπρου», βουλευτής Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την απογοήτευση των μελών της Επιτροπής για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή η πρόσβασή της στο αντίστοιχο υλικό, το οποίο είχαν στην κατοχή τους η Βουλή των Ελλήνων κι άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Δημοκρατίας, ώστε - όπως είπε - να βοηθηθεί η Επιτροπή στο έργο της, για τη διακρίβωση των αιτίων και των αιτιατών που οδήγησαν στην προδοσία και στην τραγωδία του 1974 και το πόρισμα να είναι όσο το δυνατό πιο λεπτομερές.

«Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι μετά τη μελέτη του συγκεκριμένου πορίσματος θα υπάρξει μια αναθεώρηση αυτής της πολιτικής και θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια στενή συνεργασία, όπως είχαμε, από το 2006, προτείνει στη Βουλή των Ελλήνων, έτσι ώστε τα δύο σώματα να μπορέσουν από κοινού πια να προχωρήσουν σε μια ενδελεχή μελέτη όλων αυτών των γεγονότων και ενδεχομένως, αν προκύπτουν οποιαδήποτε νέα στοιχεία, να μπορέσουν να τα δημοσιοποιήσουν», ανέφερε.

Απαντώντας ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα αποδίδει τη δέουσα σημασία και προσοχή στο όλο θέμα, προσθέτοντας ότι ασφαλώς τα ιστορικά γεγονότα καταγράφονται, αξιολογούνται, μελετώνται.

«Είμαι βέβαιος ότι με αυτή την προσοχή και το ενδιαφέρον θα υπάρξει η μελέτη του πορίσματος αυτού», ανέφερε ο Έλληνας πρέσβης και επεσήμανε σε ότι «η Αθήνα έχει υπόψη της τί είναι χρέος της και τί όχι».