Skip to main content

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης:«Με συνδρομή των ΗΠΑ κεφαλοποιεί γεωστρατηγικό χαρακτήρα»

Ο πρόεδρος του Λιμένα Αλεξανδρούπολης τόνισε ότι με τη συνδρομή των ΗΠΑ κεφαλαιοποιεί ταχύτατα τον γεωστρατηγικό και εμπορικό του ρόλο.

Στον γεωστρατηγικό και εμπορικό χαρακτήρα του λιμένα Αλεξανδρούπολης, τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας, τη δημιουργία νέων εμπορικών και ενεργειακών διαδρομών, το μετασχηματισμό της περιοχής σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό περιφερειακό κόμβο, αλλά και τη σταδιακή ενδυνάμωση της σχέσης Ελλάδος-Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζημιχαήλ, επ’ αφορμή την έναρξη υποστήριξης του Οργανισμού, στη διασυμμαχική άσκηση DEFENDER Europe 2021 και τη φιλοξενία αμερικανικών δυνάμεων στο λιμάνι.

Διαβάστε ακόμη: Πάιατ: Στρατηγική δέσμευση των ΗΠΑ για δυναμική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα

Στο πλαίσιο της σημερινής περιήγησης στο νέο εμπορικό τερματικό του λιμένα, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο κ. Χατζημιχαήλ σημείωσε πως ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης είναι «ένα από τα σημεία της πατρίδας μας όπου πραγματοποιούνται κοινές-αμοιβαία επωφελείς- δραστηριότητες που, κατά πως φαίνεται, διαμορφώνουν καθοριστικά το είδος και το βάθος της σχέσης Ελλάδος-Ηνωμένων Πολιτειών».

«Ένα λιμάνι το οποίο με την παρουσία και τη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών, κεφαλαιοποιεί ταχύτατα τον γεωστρατηγικό και εμπορικό του χαρακτήρα και διαδραματίζει σταδιακά πρωτεύοντα ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις, με τη δημιουργία νέων εμπορικών και ενεργειακών διαδρομών. Οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τους λιμένες της Μαύρης Θάλασσας που διασφαλίζουν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ικανό στρατηγικό βάθος σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη, με τη μεταφορά των φορτίων να πραγματοποιείται οικονομικότερα, ταχύτερα και ασφαλέστερα. Με επιταχυντή των εξελίξεων την αμερικανική παρουσία και με ισχυρή τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης συντελείται με επίκεντρο το λιμάνι ένας μετασχηματισμός της περιοχής σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό κόμβο, κρίσιμο για την ασφάλεια και την ανάπτυξη τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Χατζημιχαήλ επισήμανε πως «κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας της διαδικασίας αποτελούν οι άνθρωποι. Πολίτες και στρατιωτικοί των δύο χωρών, που εργάζονται εντός και εκτός του λιμένα και υλοποιούν τις εθνικές πολιτικές, καθώς υποστηρίζουν με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα τις επιμέρους στρατιωτικές και εμπορικές επιχειρήσεις», συμπληρώνοντας ότι «... οι κοινές αξίες και τα ιδανικά των λαών μας λειτουργούν ως καταλύτης στις επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων μας στη Θράκη και την Αλεξανδρούπολη και καθορίζουν ή επηρεάζουν αναλογικά την ίδια τη σχέση Ελλάδος-Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία σταδιακά επεκτείνεται, ενδυναμώνει περαιτέρω και εμβαθύνει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ