Skip to main content

Στον Γιώργο Παπαπαναγιώτου το βραβείο Greek Wine Industry Award

Ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», Στ.Μπουτάρης προσέφερε στον κ. Παπαπαναγιώτου το βραβείο εκ μέρους όλων των οινοπαραγωγών.

Το βραβείο «Greek Wine Industry Award» απονεμήθηκε στον κ. Γιώργο Παπαπαναγιώτου, προϊστάμενο Τμήματος Προγραμμάτων Οίνου της Enterprise Greece (πρώην Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών / ΟΠΕ) κατά το επίσημο δείπνο του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», Στέλλιος Μπουτάρης, φανερά συγκινημένος, προσέφερε στον κ. Παπαπαναγιώτου το βραβείο εκ μέρους όλων των Ελλήνων οινοποιών, εξαίροντας το έργο και τη συμβολή του στην προβολή και προώθηση του Επώνυμου Ελληνικού Οίνου στο εξωτερικό.

Ο κ. Παπαπαναγιώτου με τη σειρά του ευχαρίστησε τους Έλληνες οινοποιούς για το βραβείο, δηλώνοντας πως ήταν τιμή για εκείνον να υπηρετήσει τον οινοποιητικό κλάδο, πάντα με προσήλωση και την αίσθηση του καθήκοντος.

«Θεωρώ ότι στο πρόσωπό μου επιβραβεύονται τα πρώτα βήματα που έγιναν στην προβολή και την προώθηση του Ελληνικού Κρασιού στις αγορές του εξωτερικού. Σε αυτές τις προσπάθειες, που άρχισαν το 1980, συνέβαλα και εγώ, από το 1987 και μετά, από τη θέση του product manager στο κρασί στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, τον ΟΠΕ, και από το 2014 και μετά στο Enterprise Greece», τόνισε ο κ.Παπαπαναγιώτου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα τα πρώτα χρόνια προώθησης του ελληνικού κρασιού: προβλήματα εικόνας, ασυνέχειας στην υλοποίηση των προγραμμάτων προβολής, λόγω έλλειψης κονδυλίων και απουσίας μιας ενιαίας κατευθυντήριας γραμμής στον κλάδο.

«Σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει πολύ. Στο διάστημα που μεσολάβησε, πέρα από τις εκθέσεις και τις επισκέψεις, ο αριθμός και τα είδη των δράσεων αυξάνονταν συνεχώς, όπως και οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμασταν. Παράλληλα, αναπτύσσονταν με ραγδαίους ρυθμούς και ο κλάδος: ολοένα και περισσότερες οινοπαραγωγικές εταιρίες, ολοένα και περισσότερα νέα κρασιά υψηλής ποιότητας, πολλές φορές από νέες ποικιλίες σταφυλιών. Έγιναν τεράστιες βελτιώσεις στον αμπελώνα σε όλες τις ελληνικές οινοπαραγωγικές περιοχές», υπογράμμισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κρασιών είναι απαραίτητη η αδιάκοπη και συστηματική αμπελοοινική έρευνα. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις δράσεις προβολής θα πρέπει να είναι συνεχείς και αδιάλειπτες, να σχεδιάζονται και να οργανώνονται για τουλάχιστον μια τριετία, με πρόβλεψη επέκτασης. Επισήμανε, δε, την ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην προβολή του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό. «Υλοποιούν πολλές εκδηλώσεις, χωρίς, όμως, να συντονίζονται μεταξύ τους, χωρίς να εντάσσουν τις δράσεις τους σε ένα συνολικό σχέδιο, χωρίς να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Ο συντονισμός είναι απαραίτητος, για να υπάρξει το μέγιστο δυνατό αμοιβαίο όφελος, και για την προβολή μιας περιοχής αλλά και για όλο το ελληνικό κρασί», τόνισε ο κ.Παπαπαναγιώτου.

Στη διάρκεια του επίσημου δείπνου του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» απονεμήθηκαν τα μετάλλια της διοργάνωσης στις νικήτριες οινοποιίες και αποσταγματοποιίες.

Η παρουσία του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2019» στην Αθήνα υπήρξε έντονη και στην έκθεση Οινόραμα 2019. Στην έκθεση, όπου φέτος συμπλήρωσε τα 25 χρόνια της λειτουργίας της, ο Διαγωνισμός με δικό του περίπτερο είχε στη διάθεση του κοινού τα χρυσά βραβευμένα κρασιά του ΔΔΟΑΘ 2019, ενώ παράλληλα διοργάνωσε θεματικές γευστικές δοκιμές και διαγωνισμό τυφλής γευσιγνωσίας.