Skip to main content

Στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό το Νομπέλ Ειρήνης

Ο 54χρονος Κινέζος αντιφρονών είναι ο νικητής του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης για το 2010, για τον μακροχρόνιο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.
Ο 54χρονος Κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό είναι ο νικητής του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης για το 2010, για τον μακροχρόνιο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

Ο Λιου Σιαομπό φυλακίστηκε για 11 χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο, ανήμερα τα Χριστούγεννα, για ένα μανιφέστο που έγραψε το 2008 μαζί με άλλους κινέζους ακτιβιστές, με το οποίο ζητούσε ελευθερία λόγου και πολυκομματικές εκλογές.

Το Πεκίνο ανέμενε την ανακοίνωση, την οποία ανέμενε και την οποία επέκρινε σφόδρα, σημειώνοντας δια στόματος του Κινέζου ΥΠΕΞ ότι η βράβευση του Λιου Σιαμπό αντιβαίνει πλήρως στις αρχές του βραβείου αυτού και θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το ποιος θα εμφανιστεί στο Όσλο για να παραλάβει το Νόμπελ, κάτι που δεν γνωρίζει ούτε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Βραβείου, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

«Ποιος θα είναι παρών στην τελετή απονομής του Νόμπελ; Δεν το γνωρίζουμε ακόμη.
Δεν είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη όταν επιλέγουμε τον νικητή. Δεν καταφέραμε να τηλεφωνήσουμε στον Λιου ή στη σύζυγό του. Ζητούμε από τις κινεζικές αρχές να διαβιβάσουν το μήνυμα στον Λιου» για να τους ανακοινώσουμε τη νίκη του διαφωνούντα, δήλωσε ο Γιάγκλαντ.

Κατά την παράδοση, το βραβείο, το οποίο  συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, απονέμεται στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, την ημερομηνία του θανάτου του ιδρυτή του βραβείου, του Σουηδού βιομηχάνου και φιλάνθρωπου Άλφρεντ Νόμπελ.