Skip to main content

Συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη: Έπαινοι για την ελληνική οικονομία

Μητσοτάκης και Τραμπ έχουν διμερή συνάντηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Στον Λευκό Οίκο έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος είχαν διμερή συνάντηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Κατά την είσοδό τους στον Λευκό Οίκο, οι δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον Αμερικανό πρόεδρο με ερωτήσεις για την κρίση στο Ιράν, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να προχωρήσει στην εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. «Το γεγονός ότι εξοντώθηκε είναι καλό για πολλές χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ, ενώ ερωτήθηκε και για την Ουκρανία και την πρόσφατη παραπομπή του.

Κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τραμπ εξήρε την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι τη σημασία της Ελλάδας. Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Ελληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, γιατί έχουμε καταπληκτική σχέση. Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία». Τόνισε δε τη γεωστρατηγική της σημασία και την ιστορία της μεσογειακής χώρας.

Στην αντιφώνησή του, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας πολύτιμος σύμμαχος σε έναν πολύπλοκο κόσμο. «Υπάρχει και η οικονομική πτυχή. Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι τεράστιο προνόμιο να είμαι εδώ και πάντα μπορείτε να υπολογίζετε στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο εταίρο». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή και ζήτησε στήριξη των ελληνικών θέσεων από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι προχωρούμε στην αναβάθμιση των F-16 και όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν υπάρχει ενδιαφέρον για τα F-35.

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.

Ακολούθως, ο κ.Τραμπ απάντησε σε ερώτηση για τον Σουλεϊμανί, χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκράτη, πράγμα που το γνώριζε και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα. «Σώσαμε ζωές σκοτώνοντάς τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνομωσίες, σώσαμε ζωές. Κάναμε εξαιρετική δουλειά με την εκτέλεση της αποστολής. Ηταν υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις, ήταν ένας άνθρωπος που εξουδετερώθηκε επιτυχώς. Κάναμε μεγάλη χάρη στη χώρα μας. Πολλοί και στο Ιράν τον φοβόντουσαν και τον αντιπαθούσαν». Στην ερώτηση για τα αντίποινα του Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πρέπει «να είμαστε πολλοί προσεκτικοί με την πολιτιστική του κληρονομιά». « Ο Σουλεϊμανί ήταν ένα τέρας», συνέχισε και υποστήριξε ότι αύριο με τον Πομπέο θα συζητήσει και τα μυστικά σχέδια που είχε. Είμαστε προετοιμασμένοι να επιτεθούμε αν χρειασθεί.

Ερωτηθείς για τα F-35 ο κ.Τραμπ είπε ότι έχουμε εδώ μια μεγάλη ελληνική αντιπροσωπεία και θα συζητήσουμε. «Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος και έχει μια μεγάλη παρουσία στις ΗΠΑ».

Να σημειωθεί πως μετά την συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη δεν θα γίνει κοινή συνέντευξη Τύπου, όπως συνηθίζεται.

Η αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήθελε να τεθεί αντιμέτωπος με ερωτήσεις που θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση σχετικά με την υπόθεση της διαδικασίας καθαίρεσής του.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.