Skip to main content

Στον ΟΗΕ η Άνγκελα Μέρκελ μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία της Γερμανίας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχτηκε πρόταση από τον Γκουτέρες να αναλάβει τη θέση επικεφαλής συμβούλου για τη διαχείριση παγκόσμιων δημόσιων αγαθών

Αποχώρησε από την καγκελαρία της Γερμανίας, αλλά δεν φαίνεται να επιλέγει τη συνταξιοδότηση και την αποχώρηση από την πολιτική σκηνή. Η Άνγκελα Μέρκελ μελετά το επόμενο βήμα της και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει βαλίτσες για την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το αμερικανικό Politico, η Μέρκελ παρέλαβε επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία περιέχει μια δελεαστική πρόταση.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, της προτείνεται η θέση κορυφαίου συμβούλου σε συμβούλιο («high-level advisory board»), το οποίο θα ασχολείται με την «ανάπτυξη και τη διαχείριση παγκόσμιων δημόσιων αγαθών, όπως είναι για παράδειγμα οι ωκεανοί» στο πλαίσιο της «κοινής ατζέντας» («Our Common Agenda» report) που έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγει ο ΟΗΕ.

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας μελετά την πρόταση και δεν έχει ακόμα απαντήσει, ενώ ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Stéphane Dujarric,δεν σχολίασε μέχρι τη στιγμή τις πληροφορίες και τα σχετικά δημοσιεύματα.

Το όνομα της Μέρκελ ακούγεται και για μια άλλη θέση, ως επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, πόστο που σήμερα καλύπτει η Μεξικανή Patricia Espinoza, η οποία αποχωρεί το καλοκαίρι.

Για την ίδια θέση ακούγονται επίσης τα ονόματα της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Maite Nkoana-Mashabane και της υπουργού Περιβάλλοντος της Νιγηρίας, Sharon Ikeazor.

Υψηλά βρίσκονται -για την ίδια πάντα θέση- και οι μετοχές της αρχηγού του Εργατικού Κόμματος και πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού των νησιών Μπαρμπάντος, Mia Mottley. Η Mottley απέσπασε θετικά σχόλια κατά τις ομιλίες της για το κλίμα τόσο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσο και στη Διάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) τον περασμένο Νοέμβριο στη Γλασκώβη.