Skip to main content

Θεσσαλονίκη - ΠΟΣΠΗΕΦ: Στον πάγο εδώ και δύο χρόνια χιλιάδες αιτήσεις φωτοβολταϊκών παραγωγών

Η διαθέσιμη χωρητικότητα είναι στα 28 γιγαβάτ, ενώ οι αιτήσεις έφτασαν τα 98 γιγαβάτ - Τι ανέφεραν εκπρόσωποι κομμάτων

Περισσότεροι από 400 φωτοβολταϊκοί παραγωγοί, μέλη των οκτώ πρωτοβάθμιων συλλόγων που ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), πραγματοποίησαν σήμερα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης την ετήσια συνάντησή τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εργασίες της συνάντησης που άρχισαν το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν απόψε είχε η συζήτηση για «Το παρόν και το μέλλον των ΑΠΕ» με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων.

Ωστόσο, στη συζήτηση παρότι είχαν προσκληθεί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ, Γιάννης Παναγής, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων που έχουν εκλεγεί στη Βουλή τελικά παραβρέθηκαν μόνο δύο και συγκεκριμένα ο Σωκράτης Φάμελος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης, και ο Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ και γραμματέας του τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι είναι ξεκάθαρο πως «η μετάβαση στην περίοδο κλιματικής ουδετερότητας είναι αναγκαιότητα που την επιβάλλει η κλιματική κρίση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στόχος είναι μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία το 2050».

Επισήμανε, δε, ότι αυτή η κλιματικά ουδέτερη κοινωνία πρέπει να είναι «δίκαιη για να μην υπάρχουν αδικίες».

Ο κ. Φάμελλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί στις ΑΠΕ και στην υλοποίηση του στόχου που έχει ως ορίζοντα το 2050. Επισήμανε ότι απαιτείται πλουραλισμός στους παραγωγούς και πρόσβασή τους στα δίκτυα και όχι «στα εργολαβικά συμφέροντα» και πως «θα δοθούν άδειες σε αυτά όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης».

Τόνισε ότι μείζονος σημασίας είναι να δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας μέσα από την οποία θα μπορέσουν να βρουν χώρο οι μικροί και μεσαίοι ηλεκτροπαραγωγοί με φωτοβολταϊκά, ενώ αναφορά έκανε και στις ενεργειακές κοινότητες -τις οποίες νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- και με την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είπε, έμειναν εκτός χρηματοδότησης.

Ανέφερε ότι εάν στις επικείμενες εκλογές εκλεγεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το 50% των φωτοβολταϊκών θα ανήκει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι ότι «θα επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ και θα αποκατασταθεί το σύστημα των δικτύων για να δοθεί χώρος στους μικροπαραγωγούς». Επισήμανε, δε, ότι με την υπάρχουσα κατάσταση θα δημιουργηθεί «κραχ στις ΑΠΕ αφού ο κόσμος επένδυσε και δεν βλέπει να προχωρούν οι φάκελοί τους». «Η ενεργειακή δημοκρατία είναι απαιτούμενο», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Χάρης Δούκας, είπε ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο υψηλό δείκτη ενεργειακής εξάρτησης που φτάνει περίπου στο 80% και ότι είναι μέσα στις τρεις πρώτες χώρες που είναι τόσο πολύ εξαρτημένες από ξένες πηγές ενέργειας. Είπε, μάλιστα, με νόημα ότι «μιλάμε για ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, αλλά παίρνουμε ενέργεια από αγωγούς που περνούν μέσα από την Τουρκία».

Ανέφερε ότι, παρότι βγήκαμε σχετικά γρήγορα από την εξάρτηση του ρωσικού αερίου, συνεχίζουμε την ενεργειακή εξάρτηση, καθώς αυξάνονται οι ποσότητες του υγροποιημένου αερίου (LNG) που αγοράζουμε από τις ΗΠΑ, το Ακτάρ, το Αλγέρι κ.ά. Ανέφερε επίσης ότι οι μόνες επενδύσεις που κάνει η χώρα είναι εγκαταστάσεις για υποδοχή LNG, «αντί να πατήσουμε στα πόδια μας, να παράγουμε καθαρή ενέργεια και να την εξάγουμε».

Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών όπως στην Κοζάνη, χαρακτηρίζοντάς τα «φαραωνικά», ενώ την ίδια ώρα, όπως είπε, «οι κάτοικοι της Κοζάνης παραπονιούνται, και σωστά, ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών τους». «Τι εξυπηρετεί όλη αυτή η πολιτική με το φαραωνικό πάρκο φωτοβολταϊκών της γερμανικής εταιρείας; Γίναμε ενεργειακή αποικία;», αναρωτήθηκε.

Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες είπε ότι καλύπτουν το 10% μόνο του συνόλου κι ότι εδώ και 18 μήνες δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα. Έκανε λόγο για ενεργειακή δημοκρατία που πρέπει να υπάρξει και στη χώρα μας και ανέφερε παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, όπου δίνεται η δυνατότητα κυρίως σε πολίτες, επιχειρηματίες και αγρότες να βάλουν φωτοβολταϊκά.

«Στη Γερμανία μόνο το 5% των φωτοβολταϊκών δόθηκε στις μεγάλες εταιρείες και το υπόλοιπο δόθηκε στους πολίτες, στους αγρότες, στις επιχειρήσεις και σε ενεργειακές κοινότητες», κατέληξε ο κ. Δούκας.

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Παναγής έθεσε το ζήτημα των «χιλιάδων λιμναζόντων αιτήσεων, με τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς να έχουν βάλει τα λεφτά τους, πιστεύοντας ότι θα βρουν χώρο, όμως ακόμα δεν έχουν πάρει απάντηση». Ζήτησε, δε, από «τις πολιτικές ηγεσίες να επικροτήσουν τους εγχώριους μικρομεσαίους παραγωγούς φωτοβολταϊκών και να τους δοθεί επιτέλους χώρος».

Να σημειωθεί πως το μείζον πρόβλημα των φωτοβολταϊκών παραγωγών είναι ότι χιλιάδες αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή εδώ και δύο χρόνια, έχοντας χρηματοδοτήσει τις προτάσεις τους και τους φακέλους που έχουν καταθέσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ η διαθέσιμη χωρητικότητα είναι 28 γιγαβάτ, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν χρειάζονται 98 γιγαβάτ.