Skip to main content

Στον πάγο μεταποίηση και εξαγωγές στο νομό Σερρών

Ποιες εταιρείες επλήγησαν από τα μπλόκα των αγροτών, ποιες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ποιες ωφελούνται, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες.
Σοβαρό πρόβλημα, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στο νομό Σερρών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο του τοπικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αριστείδη Δρογαλά, οι οικονομικές ζημιές των εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι ανυπολόγιστες.

Αυτό διότι, όπως είπε, οι επιχειρήσεις αυτές όχι μόνο δεν καταφέρνουν να εξάγουν τα προϊόντα τους την παρούσα χρονική στιγμή, εξαιτίας των μπλόκων των αγροτών αλλά, επιπλέον, χάνουν και το δίκτυο των πελατών τους στο εξωτερικό. «Με ακριβή στοιχεία οι ζημιές δεν μπορούν να υπολογιστούν, λόγω της μη αναλυτικής, ακόμη, καταγραφής των ζημιών από τις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Δρογαλάς.

Πέρα από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όμως, η υπόλοιπη αγορά δεν παρουσιάζει, τουλάχιστον, εμφανή προβλήματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΣ), Νίκο Βαγενά, η αγορά των Σερρών, σε ό,τι αφορά σε υπόδηση και ένδυση, δεν εμφάνισε κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Επιπλέον, τα καταστήματα παρουσίασαν αύξηση κερδών λόγω της εκπτωτικής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά τώρα στον ανεφοδιασμό της αγοράς με οπωροκηπευτικά, ο πρόεδρος του αντίστοιχου σερραϊκού συλλόγου, Βασίλης Αγιάννογλου, ανέφερε πως δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα που να οφείλεται, είτε στην παραγωγή λαχανικών του νομού είτε στον άμεσο ανεφοδιασμό των λαϊκών αγορών αλλά και των καταστημάτων.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην παραγωγή και τη διακίνηση των φρούτων, ο κ. Αγιάννογλου ανέφερε πως ο εφοδιασμός της σερραϊκής αγοράς γίνεται από άλλες πόλεις και μέχρι στιγμής απρόσκοπτα. Επιπλέον, τόνισε ότι στην αγορά των Σερρών δεν καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών στα οπωροκηπευτικά. Πάντως, υπάρχουν και εταιρίες, οι οποίες σημειώνουν αισθητή αύξηση της κερδοφορίας τους, εξαιτίας των αγροτικών μπλόκων. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις catering του νομού. Αυτό, διότι ανεφοδιάζουν συνεχώς με νερό και τρόφιμα, τόσο τα συνεργεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, όσο και μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που βρίσκονται εδώ και αρκετές μέρες στον Προμαχώνα και τα οποία φροντίζουν τους οδηγούς που εγκλωβίζονται στα μπλόκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ