Skip to main content

Στον πυρετό των διαδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Σε κλοιό διαδηλωτών και αστυνομικών θα είναι το μεσημέρι η Θεσσαλονίκη, λόγω των εκδηλώσεων για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου. Θα πραγματοποιηθούν τρεις συγκεντρώσεις.

Σε κλοιό διαδηλωτών και αστυνομικών θα είναι το μεσημέρι η Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πρόσκληση συμμετοχής απηύθυναν στους εργαζόμενους οι συνδικαλιστικοί φορείς, ενώ θα πραγματοποιηθούν τρεις συγκεντρώσεις. Στις 17.00 το απόγευμα μπροστά στο Πολυτεχνείο θα γίνει η συγκέντρωση του ΣΦΕΑ. Το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων μαζί με την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα καλούν σε πορεία, με αφετηρία το Πολυτεχνείο στις 17.30. Στις 18.00 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα και στο Συντριβάνι.

Το ΑΠΘ θα έχει και φέτος ανοιχτές τις πύλες του με εκδηλώσεις στην κεντρική Αίθουσα Τελετών. Από τις 18.00 η Σύγκλητος θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, ενώ αργότερα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση στην Αίθουσα Τελετών με θέμα «Οικονομική κρίση και δημόσιο πανεπιστήμιο».

Σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία «το αίτημα για Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ».

«Η αγωνιστική, ηρωϊκή παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου δείχνει ότι όταν ο λαός είναι αποφασισμένος μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και την ιστορία, μπορεί να ανατρέψει κάθε αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της. Είναι ανίκητος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Περίπου 2.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για την αποτροπή επεισοδίων, ενώ την τήρηση των μέτρων τάξης θα ελέγχουν τρεις εισαγγελείς.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης οι πρώτοι δρόμοι θα αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά από τις 14.30, ενώ οι διακοπές και οι εκτροπές της κυκλοφορίας θα συνεχιστούν ανάλογα με τις προσυγκεντρώσεις και το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν οι πορείες.

Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία θα διακοπεί σταδιακά στις οδούς Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, πλατεία Δημοκρατίας, πλατεία ΧΑΝΘ, Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ' Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή, καθώς και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, που θα επικρατούν.

Επίσης, από χτες ξεκίνησε η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και συγκεκριμένα στις οδούς Εγνατία (από πλατεία Σιντριβανίου μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου - στο ρεύμα κυκλοφορίας προς δυτικά) και Εθνικής Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Εγνατία).

Η ίδια απαγόρευση θα ισχύσει και από τις 06.00 αύριο το πρωί και μέχρι τη λήξη των εκδηλώσεων στις οδούς Εγνατία (από πλατεία Σιντριβανίου μέχρι Βενιζέλου), Εγνατία (από πλατεία Σιντριβανίου μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου – ρεύμα κυκλοφορίας προς ανατολικά), Εθν. Αμύνης (από Εγνατία μέχρι πλατεία Λ. Πύργου), Αγ. Δημητρίου (από Εθν. Αμύνης μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι Λ. Στρατού), Αγγελάκη (από πλ. Σιντριβανίου μέχρι πλατ. ΧΑΝΘ), Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης), Τσιμισκή (από πλατεία ΧΑΝΘ μέχρι Βενιζέλου), Βασ. Ηρακλείου (από πλατεία Αριστοτέλους μέχρι Κ. Ντηλ), Κ. Ντηλ (από Τσιμισκή μέχρι Βασ. Ηρακλείου), Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Κ. Καραμανλή (από Γ. Σεπτεμβρίου μέχρι Καυταντζόγλου), αλλά και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.