Skip to main content

Στον τουρισμό περίπου τα μισά σχέδια στον αναπτυξιακό νόμο

Στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου του 2016 εγκρίθηκαν 226 επενδυτικά σχέδια στον κλάδο του τουρισμού, με προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ

Ο ελληνικός τουρισμός κράτησε όρθια την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης και αποδείχθηκε ιδιαίτερα δυναμικός στις διεκδικήσεις χρηματοδοτικών μέσων, τόνισε ο γγ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, κατά την ομιλία του στο 4ο συνέδριο τουρισμού που διοργανώνουν τα πέντε διμερή επιμελητήρια στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου του 2016, που έχει ολοκληρωθεί, έχουν εγκριθεί 570 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 226 αφορούν τον κλάδο του τουρισμού και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ. «Επομένως, βλέπουμε, ότι τα μισά σχέδια και ο μισός προϋπολογισμός αφορούν τον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από τα 226 σχέδια, τα 110 αφορούν πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα 68 μικρές, τα 36 μεσαίες και τα 12 μεγάλες επιχειρήσεις.

Στον δεύτερο κύκλο, που βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον κ. Ξανθάκο, έχουν υποβληθεί 1.000 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι 460 είναι από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Ο κ. Ξανθάκος αναφέρθηκε και στα σχέδια του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 και συγκεκριμένα στη δράση «Ίδρυση νέων και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού», η οποία, όπως ανέφερε, παρουσιάζει εντυπωσιακή εικόνα. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ξεκίνησε με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 120 εκατ. ευρώ. Υποβλήθηκαν 7.300 αιτήσεις με απαιτούμενη χρηματοδότηση 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 10 φορές πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό. Αυτό ανάγκασε το υπουργείο να αυξήσει τον προϋπολογισμό στα 440 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχουν ενταχθεί 2.500 σχέδια, τα οποία έχουν απορροφήσει 409 εκατ. ευρώ δημοσία δαπάνη. «Επειδή οι αιτήσεις αφορούν πολύ καλά σχέδια, θα αυξήσουμε με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ τη δράση, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα», υπογράμμισε ο κ. Ξανθάκος. Είπε, ακόμη, ότι στο σύνολο των δράσεων του ΕΠΑνΕΚ, ο κλάδος του τουρισμού αφορά το 15% του προϋπολογισμού.

Η Δήμητρα Παπανδρέου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στη δράση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως είπε, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε να «τρέχει» στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2018 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020, ενώ προβλέπει συμμετοχή της τράπεζας με ποσοστό 78-88%. Με τη μέχρι στιγμής εικόνα που υπάρχει, οι εταιρείες που έχουν ενταχθεί έχουν καταγράψει αύξηση τζίρου της τάξης του 30%, οι μισές έχουν αυξήσει τις θέσεις εργασίας, ενώ το 20% κατάφερε να πετύχει ευκολότερη πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση.

«Η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς είναι 50 δισ. ευρώ και το 64% βρίσκεται στα χέρια ξένων, που έχουν και το 57% της δραστηριότητας, του χρηματιστηρίου. Μόνο επτά επιχειρήσεις και μόνο 1% της κεφαλαιοποίησης αφορά στον τουρισμό, κάτι που εντυπωσιάζει τους ξένους, που θέλουν να επενδύσουν στην τουριστική βιομηχανία», είπε από την πλευρά της η Γεωργία Μουρλά διευθύντρια εισηγμένων τίτλων Χρηματιστηρίου Αθηνών.