Skip to main content

Στον Β. Δογάνη το βραβείο του Hellas Filmbox

Ολοκληρώθηκε το 5ο φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο που έχει γίνει πια θεσμός στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η ελληνογαλλική παραγωγή Meltem του σκηνοθέτη Βασίλη Δογάνη κέρδισε το βραβείο Emerging Greek Award του διαγωνιστικού προγράμματος του 5ου Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Hellas Filmbox Berlin. Αιτιολογώντας την επιλογή της, η κριτική επιτροπή επισήμανε ότι πρόκειται για «μια βαθιά συγκινητική και καλά δομημένη ταινία που καταφέρνει να συνδυάσει δύο οικογενειακές ιστορίες με το μεταναστευτικό ζήτημα στο βασανισμένο ελληνικό νησί Λέσβο και που δείχνει ότι τελικά ο σκληρός κόσμος μας είναι ένας». Μετά την απονομή του βραβείου την Κυριακή το βράδυ στον κινηματογράφο Babylon του Βερολίνου το φεστιβάλ έληξε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου.

«Οι θεατές κάνουν τα φεστιβάλ»

Από την περασμένη Τετάρτη ως και την Κυριακή προβλήθηκαν στο φεστιβάλ συνολικά 40 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Προπαντός οι προβολές στις μικρότερες αίθουσες του κινηματογράφου Babylon ήταν συνήθως sold out. Λόγω της μεγάλης ζήτησης για εισιτήρια μια σειρά από ταινίες μεταφέρθηκαν το Σάββατο από τις μικρότερες αίθουσες στην κεντρική αίθουσα του κινηματογράφου. Η αύξηση του αριθμού θεατών οφείλεται σύμφωνα με την διευθύντρια του φεστιβάλ Σοφία Σταυριανίδου σε μια σειρά από λόγους: το Hellas Filmbox Berlin έχει μια σταθερή πενταετή παρουσία στο Βερολίνο, προβάλλει όλο και περισσότερο ποιοτικές ταινίες, έχει θεματικές ενότητες, αυξανόμενη συμμετοχή σκηνοθετών (φέτος πάνω από 20) οι οποίοι παρουσιάζουν τις ταινίες τους και συζητούν με το κοινό.

Και βέβαια, τα μέλη της οργανωτικής ομάδας του φεστιβάλ δεν είναι πλέον απλά «σινεφίλ». Οι πρώην ερασιτέχνες έχουν αποκτήσει τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια επαγγελματικές ικανότητες και έχουν δικτυωθεί. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι κατάφεραν να κερδίσουν τον Βίλαντ Σπεκ για μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής. Ο πρώην υπεύθυνος του προγράμματος Panorama ήταν που επισήμανε στη Σοφία Σταυριανίδου ότι «οι θεατές κάνουν τα φεστιβάλ». Και με αυτό το κριτήριο - το Hellas Filmbox είναι σύμφωνα με τον Βίλαντ Σπεκ ένας από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς θεσμούς της γερμανικής πρωτεύουσας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle